Sport

УЕФА забранила вувузеле

БЕРН - Европска фудбалска организација (УЕФА) забранила је данас употребу вувузела на европским такмичењима, уз објашњење да пластичне трубе ометају гледаоце и умањују емотивни доживљај утакмица.


Пластичне трубе биле су заштитни знак Свјетског првенства у Африци, гдје су на трибинама током сваке утакмице производиле заглушујућу буку, налик на зујање роја пчела.

УЕФА је одлучила да вувузеле неће моћи да се користе на стадионима током утакмица Лиге шампиона, Европске лиге и квалификација за Првенство Европе 2012. године.

"Управно тијело европског фудбала обавијестило је своје 53 чланице да је донијело ову одлуку у складу са европском фудбалском културом и традицијом, оцјењујући да би атмосфера на утакмицама била промијењена звуком вувузела", наводи УЕФА.

У саопштењу се додаје да је вувузела током такмичења у Јужноафричкој Републици била дио локалног фолклора, али да УЕФА сматра да употреба овог инструмента не би била прикладна у Европи.

"Фудбалска магија састоји се из двосмјерне размјене емоција између терена и трибина, одакле публика може да емитује разна осјећања према играчима", додаје УЕФА и напомиње да је циљ забране "заштита културе и традиције фудбала у Европи – пјевања, скандирања и сличног".

Одлука коју је донијела УЕФА је академске природе, пошто се вувузеле нису појавиле скоро нигдје на првим утакмицама нове фудбалске сезоне у Европи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog