Politika

Додиков интервју Ројтерсу: Не журимо са отцјепљењем

БАЊА ЛУКА - Одлука Међународног суда правде (МСП) о Косову поставља правни преседан за отцјепљење РС, што би могло да се деси у року од четири године, али овај ентитет неће журити са тим потезом, изјавио је данас предсједник Владе РС Милорад Додик.


Додик је у интервјуу Ројтерсу рекао да је његов приоритет да оствари већу аутономију у оквирима Дејтонског споразума. Уколико то не успије, он ће се заложити за независност РС од остатка БиХ.

"Уколико косовски Албанци, према Међународном суду правде и најважнијим дипломатским силама на свијету, имају право да се отцијепе због етничке мржње и непостојања јединства са Србијом, зашто то не бисмо имали и ми у БиХ?", упитао је Додик.

МСП је у јулу објавио савјетодавно мишљење да Косово није прекршило међународно право проглашавањем независности прије двије године.

Додик је рекао да очекује да ће РС стећи аутономију у наредне четири године, али је додао да се може чекати "чак и 10 година, уколико је то неопходно за очување мира".

Додик, који се кандидовао за предсједника РС на изборима 3. октобра, рекао је да РС неће дјеловати једнострано и да евентуално одвајање од БиХ неће изазвати рат или насиље.

"Ми нисмо авантуристи, ићи ћемо полако", рекао је премијер РС коментаришући могући референдум о независности у будућности, за који је рекао да може бити најављен 30 дана прије одржавања.

"Наше је политичко право да одлучујемо о свом статусу", нагласио је Додик.

Предсједник Владе РС рекао је да, иако је ЕУ објавила да не би признала независност РС, историја показује да се такви ставови брзо мијењају и додао да ће моћи да пронађе партнере међу Хрватима и Бошњацима у БиХ за договор о разлазу.

"ЕУ је саопштила да неће никада признати југословенске државе, а потом су признали Хрватску и Словенију. Водећим земљама запада потребно је да негдје на планети имају мјесто на којем могу да покажу да су на страни муслимана. Ми смо само колатерална штета. Није нам драго што смо лоцирани у БиХ", рекао је Додик.

Предсједник Владе РС закључио је да би резолуција УН о Косову о којој ће се водити дебата овог мјесеца могла да донесе додатну подршку за напоре Срба у БиХ да у будућности остваре већу аутономију или независност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog