Politika

Фајон: Позитиван извјештај ЕК убрзава визну либерализацију

БРИСЕЛ - Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон очекује да ће процес визне либерализације за БиХ и Албанију бити убрзан ако данашњи извјештај Европске комисије буде позитиван.


Фајонова је изјавила да очекује позитивно мишљење експерата у извјештају који ће бити поднесен Европском парламенту.

"Оствари ли се то, онда имамо позицију да убрзамо процес, јер бисмо 'ухватили' гласање на пленарној сједници Европског парламента у другој половини септембра. Ако Европска комисија у експертском извјештају потврди да су БиХ и Албанија обавиле свој посао, лакше ћу објаснити Савјету да су и они дужни да убрзју процес", рекла је Фајонова.

Она је објаснила да ће подсјетити Савјет на декларацију потписану прошле године када је ЕУ усвојила извјештај за либерализацију виза за Македонију, Србију и Црну Гору. Том приликом ЕУ је изјавила да ће либерализовати режим
визног путовања и за БиХ и Албанију кад оне испуне услове.

"Све зависи какав извјештај ћемо чути, па онда да Европски парламент гласа већ у септембру или почетком октобра", рекла је Фајонова.

Европски експерти поднијеће извјештај Комитету за људска права Европског парламента. Унутар свих политичких групација у Европском парламенту - демохришћана, социјалиста, либерала и "зелених" постоји сагласност о подршци укидања виза БиХ.

Под претпоставком да извјештај Европске комисије буде позитиван и да буде "ухваћен" рок пленарне сједнице Европског парламента у септембру, односно у случају очекиване подршке, притисак на земље чланице ЕУ окупљене у Савјету да укине визни режим, био био врло јак. Наредна сједница Савјета је у октобру или новембру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog