Politika

Закључци сједнице Владе РС: Koд 187

Данас је оджана 187. сјеница Владе РС, чији смо дневни ред објавили, тако да слиједе и закључци данашњег засиједања.


Влада Републике Српске одржала је данас 187. редовну сједницу на којој је прихватила Информацију о финалним пројектима БиХ који ће се финансирати из ЕУ предприступног инструмента IPA 2010. За финансирање пројката по овом основу Европска комисија својом одлуком одобрила је БиХ укупно 92.288.099 евра.

Посредством планираних пројката биће, између исталог, пружена подршка судству, посебно у борби против криминала и корупције, даљњем развијању саобраћајне и друге инфраструктуре, развоју села, као и другим областима.

Влада Републике Српске разматрала је писмо намјере предузећа „European green projects“, који су у југоисточној Европи једини специјализовани за сертификацију CO 2 гаса који се складишти у шумама. „Шуме Рeпублике Српске“ једине у региону имају FSC-сертификат неопходан за сертификацију на карбон диоксид берзи у Лондону.

Влада Републике Српске позитивно се изјаснила о писму намјере и одлучила је да уђе у поступак сертификације угљендиоксида који се складишти у шумама Републике Српске.

Чињеница да ЈП „Шуме Републике Српске“ посједују интегрални сертификат омогућује Влади да, по основу СО 2, који се складишти у шумама, оствари значајне приходе за буџет Републике Српске.

Почетком 2013. године све земље региона мораће да посједују FSC-сертификат, што је услов да се изађе на тржиште, а све у складу са КЈОТО протоколом који је потписала БиХ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о прихватању задужења према ОРЕС – фонду за међународни развој (ОФИД) по пројекту стамбене реконструкције у износу од USD 3.237.500, што је 46,25% од укупног износа зајма за БиХ који износи USD 7.000.000. Средства зајма намијењена су за реконструкцију стамбених јединица избјеглих и расељених лица у Републици Српској.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности Министарству индустрије, енергетике и рударства да, предузећу "Дрвна индустрија Власеница" а.д. Власеница одобри средства у износу од 100.000,00 КМ, за суфинансирање подстицаја извоза.

Влада РС је донијела и Рјешење о давању сагласности Министарству индустрије, енергетике и рударства да предузећу "Нова Полимка" а.д. Рудо одобри средства, у износу од 100.000,00 КМ, за суфинансирање подстицаја извоза.

Влада Републике Српске се упознала и прихватила Информацијом о планираним активностима у оквиру пројекта „Подршка развоју и промоцији извоза у Босни и Херцеговини“ (ЕUEXPRO II).

Влада је задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске и Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске да од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ тражи да иницира сљедеће

 

  • да се у Акционoм плану за реализацију Пројекта прецизно дефинишу улога и видови подршке ентитетским институцијама;
  • да се састав Управног одбора Пројекта прошири са представником Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске;
  • да представници ентитета  буду укључени у радне групе и да им се да активна улога у процесу израде Стратегије извоза БиХ;
  • да процес израде Стратегије извоза БиХ буде усклађен са Стратегијом подстицања извоза Републике Српске за период 2009-2012. године и Секторском стратегијом развоја индустрије Републике Српске за период 2009-2013. година, као и другим стратешким документима институција Републике Српске  којима су предвиђене активности промоције и давања подршке извозу, те одговарајућим акционим плановима за њихову имплементацију;
  • да се измјени Одлука о организацији и дјелатностима Извозног вијећа БиХ у смислу да се састав истог прошири са представником Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске за трошење новчаних средстава са позиција намјенска издвајања за финансирање повратка у Републику Српске и намјенсика  издвајања за финансирање повратка у Федерацију БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog