Društvo

Toплане траже посебан закон за своју област

ПРИЈЕДОР - Удружење топлана Републике Српске покренуло је иницијативу да се производња и дистрибуција топлотне енергије уреде посебним законом, као што су то учинили и Словенија, Хрватска, Србија и Црна Гора, рекао је предсједник овог удружења Владо Ђурђевић.


"Истина је да имамо Закон о енергетици, али он топлане третира само у једном сегменту - лиценцама за производњу и дистрибуцију топлотне енергије. И стога, ако поред овога постоји посебан Закон о електричној енергији, треба да постоји и посебан закон о топлотној енергији", рекао је Ђурђевић Срни.


Према његовим ријечима, закон о топлотној енергији увео би ред у ову област будући да сада свака топлана односно локална заједница има другачије одлуку о гријању, другачије услове, другачије енергенте и ништа није једнообразно.

"Закон о топлотној енергији би, осим општих услова, дефинисао и тарифни систем", нагласио је Ђурђевић.

Он је додао да је Удружење покренуло и иницијативу да топлане пређу у надлежност Министарства индустрије, енергетике и рударства јер је логичније да им је мјесто у ресору енергетике него што је сада ситуација да су, као комунална предузећа, у надлежности Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Удружење топлана РС дјелује при Савезу енергетичара РС броји свих 11 топлана у Српској од којих неке користе мазут, неке плин, неке угаљ, а неке дрвени отпад.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog