Svijet

Почињу преговори Израела и Палестине

ВАШИНГТОН, ТЕЛ АВИВ - Амерички предсједник Барак Обама апеловао је на израелског и палестинског лидера да не допусте да им „умакне” шанса за стални мир, на самиту у Бијелој кући, пред данашњи званични почетак директних преговора између Израела и Палестинаца послије скоро двије године.


Над те преговоре надвила се сијенка још једног напада војног крила Хамаса на Западној обали, у коме је рањено двоје Израелаца.

Хамасовци су ту операцију описали као херојску, исто као и ону у уторак увече, када је убијено четворо Израелаца.

Преузимајући одговорност за оба, војно крило Хамаса је запријетило да ће услиједити нови напади.

„Као што сам рекао сваком од њих данас, овај тренутак могућности можда неће доћи ускоро поново,” упозорио је синоћ Обама, послије одвојених састанака у Вашингтону с израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и палестинским предсједником Махмудом Абасом, изражавајући подршку САД преговорима, пренијеле су свјетске агенције.

Обама је претходно на састанку с Нетанијахуом означио убиство четворо Израелаца „неразумним покољем”.

Он се синоћ састао и са јорданским краљем Абдулахом II и египатским предсједником Хоснијем Мубараком, прије него што су се сви окупили на заједничкој вечери, уочи почетка првих преговора лицем у лице између Израела и Палестинаца.

Амерички лидер је најавио да је циљ тих преговора да ријеше сва питања коначног статуса и да се постигне стални договор, којим би се окончала израелска окупација, започета 1967. године и створила независна демократска палестинска држава која би живјела уз Израел. Рок за тај споразум је само једна година.

Обама је нагласио да не може наметнути мир двјема странама и да САД не могу више жељети мир него Палестинци и Израелци, изразивши увјерење да су Абас и Нетанијаху лидери који желе мир.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog