Politika

Тадић изазвао Додика на ТВ-дуел

У десном зна се, а у лијевом углу ринга налази се...


Предсједнички кандидат коалиције Заједно за Српску на предстојећим изборима, Огњен Тадић упутио је данас позив предсједничком кандидату владајуће коалиције и актуелном премијеру РС, Милораду Додику, да се јавно суоче у телевизијском дуелу.

Тадић је позвао Додика да "не избјегава сучељавање и не понаша се у кукавичком маниру и истура водитеље и водитељице РТРС испред себе, као до сада".

Огњен части ако Миле нема

Тадић каже да уколико Додик не може утицати на јавни сервис РС, како би се направила поменута емисија, да он обећава како ће закупити термин на некој од комерцијалних телевизија која покрива територију цијеле РС и тако обезбиједити Додику могућност да суочи аргументе с њим.

"Господине Додик, отворено вас позивам на јавно сучељавање", поручио је потпредсједник СДС, на данашњој конференцији за новинаре.

Тадићевом изазивању противкандидата на предстојећим изборима је претходило представљање изборних порука Српске демократске странке од стране њеног предсједника, Младен Босића, који је новинарима сажето представио четири основне поруке произашле из програма странке.

Ћорсокак катодне цијеви

Једно је у читавој причи сигурно. Како се примичу избори, дневник јавног РТВ сервиса Републике Српске, све више почиње да личи на огласну таблу Главног одбора СНСД, са чим се морају сложити и најзагриженије присталице владајуће коалиције. Без изузетка!

Стога је потез Огњена Тадића могуће тумачити као први агресиван иступ од почетка кампање, јер досадашњи некреативан приступ фактичком стању на терену, у стилу "ово није поштено", доносио је поене само Милораду Додику.

Сасвим је јасно да су се у врху СДС одлучили на "превентивни напад", јер су јасно антиципирали да ће Тадићев изборни потенцијал, који је очигледно висок до мјере да је Додика приморао на кандидатуру, подизвођачи из РТРС покушати разводнити сукоб два главна такмаца за мјесто у Палати предсједника, тако што ће их позвати у друштву Емила Влајкија и Драгана Чавића.

Ко је Горан Матић?

Уопште није невјероватно, ни да ће се два водећа кандидата под паролом "једнаке заступљености" држати одвојено у што већем броју случајева, јер су деспотске одлуке високих представника довеле то потпуног первертитета у изборном систему РС. Тако се потпредсједник може изабрати за мање од 4.000 гласова, умјесто да као у свим нормалним земљама он иде са исте листе као и предсједник (нпр. Барак Обама и Џо Бајден).

Тако би Додика и Тадића могли гледати у комбинацији уз Драгана Ђурђевића, Жељка Матића, Драгана Мргана, Ивана Крндеља, Иву Камењашевића, Енеса Суљкановића, Мухарема Мурселовића, Агана Делибајрића, Садмира Нукића, Бесима Хамидовића, Славка Драгичевића, Дубравку Липовац или Бегу Сулејмановића. А што би, на крају крајева, мања права имао и независни кандидат, Горан Матић?

Огњен Тадић је бацио рукавицу Додику у лице, што би са становишта фер политичке борбе требало да остави утисак на бираче да је самоувјерен и да је његов противник кукавица. Основни проблем у оваквој одлуци, јесте велика тешкоћа да овај иступ буде затрпан другим медијским садржајима. Ко ће, колико, којим интензитетом и каналима, понављати овај изазов?

Ако се руководимо досадашњим активностима највеће опозиционе партије, тешко да постоје спремљени методи да изазов уроди плодом, и вјероватно сада све зависи од две ствари: приватних телевизија и... Милорада Додика.

Фронтал.РС

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog