Društvo

Неко нас посматра

БАЊА ЛУКА - Удружење "БХ новинари", у сарадњи са Савјетом Европе, од сутра до 17. октобра проводиће мониторинг у кључним електронским и штампаним медијима, новинским агенцијама и интернет порталима с циљем утврђивања степена поштовања професионалних и етичких стандрада у представљању политичких партија и кандидата на општим изборима у БиХ.


Мониторинг ће вршити у дневним новинама "Дневни аваз", "Ослобођење", "Сан", "Независне новине", "Глас Српске", "Дневни лист - издање за БиХ", "Прес РС", "ЕуроБлиц - издање за РС", магазинима "Дани", "Слободна Босна", "Глобал", "Репортер", "Република" и "Старт", агенцијама Срна, Онаса и Фена", телевизијама БХТ1, ФТВ, РТРС, "Хајат", АТВ, БН, ОБН и РТВ Мостар, те порталима "Сарајево-икс", "Дневник" i "Фронтал".

Предсједник Удружење "БХ новинари" Милкица Милојевић рекла је да се мониторинг врши да би биле уочене грешке које чине новинари када не дају исте шансе свим учесницима у изборима да се представе грађанима.

Она је додала да је крајњи циљ мониторинга да се професионални стандарди новинарства поштују.

"У јавни простор у БиХ, посебно у вријеме предизборне капмање, враћа се говор мржње, за шта су подједнако криви и политичари и новинари. Али новинари би требало да каналишу јавни говор и не допусте да говор мржње дође до потенцијалних бирача", истакла је Милојевићева.

Она је додала да је циљ мониторинга да се открије и на који начин се "испод жита" продају неке предизборне идеје кроз редовни информативни програм.

Професор Теорије јавног мњења на Факултету политичких наука у Бањалуци Младен Миросављевић истакао је да се мониторинг медија обавља у свим земљама у разним приликама и временским интервалима, а обавезно у вријеме предизборних кампања.

"Циљ је да се утврди колика је била заступљеност појединих странака у свим медијима појединачно и колико су објективно медији извјештавали о подносиоцима потврђених изборних листа и представницима власти", појаснио је Миросављевић.

Мониторинг "Правично и уравнотежено извјештавање о изборима" свакодневно ће проводити 15 новинара - монитора из свих крајева БиХ са академским образовањем и најмање 20 година искуства који су прошли одређену едукацију кроз анализу централних информативних емисија, свих рубрика у новинама осим спорта, забаве и временске прогнозе, дијалошких емисија, те предизборних хроника.                               

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog