Svijet

ЕК тражи од Француске да објасни протјеривање Рома

БРИСЕЛ – Европска комисија затражила је од Француске да докаже оправданост протјеривања ромских миграната, чиме се укључила у дебату о заштити права маргинализованих група у европском блоку.


У прелиминарном извјештају објављеном ове седмице, 27 европских комесара поставили су питање да ли је Француска слањем Рома назад у Румунију и Бугарску прекршила правила ЕУ.


Француска је у посљедњих мјесец дана протјерала 1 000 Рома из илегалних насеља широм земље. Од почетка године депортовано је скоро 9 000 људи, у складу са политиком предсједника Николе Саркозија о јачању безбједности у вријеме када му опада популарност.

Европска комисија покушава да пронађе равнотежу између потребе да земље чланице добију простор за рјешавање ове ситуације и поштовања права мањина и слободе кретања становништва.

"Комисија тражи детаљне информације од француских власти о томе да ли су и до које мјере испоштовани прописи у вези са недавним случајевима", наводи се у извјештају чију је копију Ројтерс добио на увид.

Стручњаци ЕУ сматрају да легалност депортација зависи од услова под којим су Роми послати назад, а не од саме чињенице да су они враћени у своје матичне земље.

Француска тврди да је мјера предузета у оквиру борбе против криминала и одбија сугестије да су се на удару нашли само Роми.

Као грађани ЕУ, Роми имају право да живе у било којој чланици Уније у периоду до три мјесеца. За дужи останак неопходно је да се запосле и дају допринос програму социјалног осигурања. Многи од око 10 милиона европских Рома немају запослење у оквиру формалне економије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog