Politika

Гул: БиХ је срце Балкана

САРАЈЕВО - Турска сматра да је БиХ срце Балкана без чијег мира и стабилности нема трајног мира и стабилности ни на Балкану ни у Европи, изјавио је предсједник Турске Абдулах Гул у говору пред високим званичницима из законадавне и извршне власти БиХ у Парламентарној скупштини БиХ.


Гул је у обраћању, коме нису присуствовали српски званичници, указао на важност очувања суверенитета и територијалне цјеловитости БиХ, јер се само цјеловита БиХ може интегрисати у НАТО и ЕУ.


Он је рекао да ће Турска заједно са међународном заједницом учинити све да помогне БиХ на њеном евроатлантском путу и изразио очекивање да ће предстојећи избори бити прекретница за БиХ.

Гул је оцијенио да остварени напредак БиХ након завршетка рата није довољан, додајући да ипак са оптимизмом гледа на развој БиХ.

"Рат је оставио трауме које је тешко пребродити што је реалност, а то пролазе и остале државе бивше Југославије", рекао је Гул и поручио да је потребно усмјерити се на компромис и договор, да се то не би поново догодило.

Он је истакао да Турска поклања исту пажњу свим етничким и вјерским заједницама у БиХ, те да је суштина турске политике „успостављање мира, безбједности и стабилности” због чега је Турска у протеклом периоду реализовала низ позитивних иницијатива на Балкану како би се заједничка сарадња интензивирала.

„Нико нас не може спријечити да међусобно сарађујемо на успостављању мира, стабилности и просперитета”, рекао је Гул и савјетовао члановима Председништва БиХ да „брзо и храбро дјелују” на путу ка евроатлантским интеграцијама.

„Ми смо посебно истакли важност евроатлантских интеграција, јер под тим кишобраном сигурности лакше се може решити све оно што сада представља већи проблем”, казао је Гул на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Турски предсједник је додао да су сигурност и стабилност основа за све друго, те да његова земља жели сигурност и стабилност цјелокупног региона.

Гул је оцијенио да Балкан за Турску представља "врата ка западу" која су од великог значаја, а све балканске земље "комшије" ове земље.

Коментаришући негативне ставове о утицају Турске на Балкан, Гул је рекао да је за Турску приоритетан трајни мир, безбједност и стабилност на овим просторима, и да ова земља жели да на Балкану владају превенствено слога и сарадња, и да све државе окончају евроатлантске интеграције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog