Svijet

Хилари Клинтон отворила преговоре Израелаца и Палестинаца

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон отворила је у Стејт департменту у Вашингтону директне преговоре између Израела и Палестинаца, прве у последњих 20 мјесеци.


„Тиме што сте данас дошли овде, свако од вас је предузео важан корак ка ослобађању вашег народа од стега историје, коју не можемо да измијенимо и кретању ка будућности у миру и достојанству, коју само ви можете да створите”, рекла је Клинтонова на почетку разговора између израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Она је апеловала на двије стране да учине компромисе како би постигле споразум у року од једне године, пренијеле су свјетске агенције. Истакла је да је администрација америчког предсједника Барака Обаме томе посвећена, али да је после читавих деценија неуспјелих покушаја главни терет на Нетанијахуу и Абасу.

Нетанијаху је говорећи после америчке државне секретарке истакао да задатак неће бити нимало лак.

„Истински мир, трајни мир ће бити постигнут само уз заједничке и болне концесије с обе стране. Народ Израела и ја, као његов премијер, сам спреман да идем тим путем и да пређем дуг пут - дуг пут за кратко време - да постигем истински мир који ће донети нашем народу безбедност, просперит и добре суседе”, казао је израелски премијер.

Абас је поновио позив Израелу да оконча ширење јеврејских насеља на окупираној Западној обали и блокаду појаса Газе.

„Позивамо израелску владу да крене напред са својом обавезом да оконча све активности у насељима и потпуно дигне ембарго над појасом Газе”, рекао је Абас.

С обзиром да не представља цијели палестински народ и да се исламистички Хамас који влада појасом Газе противи сваком компромису с Израелом, Абас има мало простора за маневар.

Он је једва је пристао на преговоре, најавивши да ће се повући ако се настави подизање кућа за Јевреје када истекне десетомјесечни моратаријум на изградњу у јеврејским насељима на окупираној територији.

Нетанијаху је с друге стране суочен с притиском јеврејских насељеника који траже наставак изградње и најављују да ће и прије истека рока окончати мораторијум. Они пријете и да ће збацити Нетанијахуову владу ако се ширење насеља не настави.

Претходни преговори „лицем у лице” суспендовани су крајем 2008. године.

Амерички званичници се надају да ће се након овог првог састанка одржати серија састанака, од којих ће наредни бити већ средином септембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog