Politika

Поглед из Турске: Понашамо се као матица БХ муслиманима

САРАЈЕВО - Турски политиколози сматрају да се Влада у Анкари жели поставити као нека врста матичне државе за Бошњаке у БиХ.


"Садашња Влада Турске се према БиХ опходи на неки начин као нека врста матичне државе, ако се то тако може назвати. У Турској се дуго расправља о томе како Срби и Хрвати у БиХ имају своју матичну државу, а да Бошњаци такве државе немају, односно да у том смислу не постоји баланс", рекао је политиколог Ерхан Турбедар, координатор Студија за југоисток Европе при фондацији ТЕПАВ у Анкари.

Турбедар је навео да у БиХ нема превише људи који би Турску схватали као матичну државу, али има људи којима је драго што Турска њима покушава на неки начин помоћи, јавља Радио "Дојче веле".

"Њима је драго видјети да они нису препуштени сами себи. Оно што Турска од самог почетка настоји урадити јесте на неки начин измирити политички блок Бошњака", рекао је Турбедар.

Према његовим ријечима, премијер Републике Српске Милорад Додик ради управо оно чему се Турска противи - ''покушава довести Запад у ситуацију да дигне руке од БиХ, да каже: `Ето покушали смо све урадити, али од тога нема ништа`, па је ту Турска осјетила празнину и због тога ускочила са својом дипломатском активношћу."

Предвиђања неких западних политиколога да ће у будућност главну ријеч на Балкану водити не САД и ЕУ, већ Русија и Турска, Турбедар не дијели, те наводи да добри односи Москве и Анкаре по питању БиХ не могу бити од помоћи.

"Помирити Анкару и Москву када је ријеч о БиХ било би као помирити Милорада Додика и Хариса Силајџића, а то би већ спадало у домен политичке научне фантастике'', рекао је Турбедар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog