Svijet

Протести у Мозамбику настављени, седам особа погинуло

Протести сиромашних грађана Мозамбика, започети јуче због поскљупљења хране, горива и воде настављени су и данас паљењем гума и постављањем барикада на улице престонице Мапута, а укупан број жртава попео се на осам.


Како је јавила мозамбичка телевизија СТВ, у сукобима с полицијом данас је пала још једна жртва - један младић удавио се у језеру у покушају да побjегне од полиције.

Мозамбичка државна телевизија је, позивајући се на болничке изворе, извијестила да је у протестима погинуло седам особа, укључујући двоје дјеце која су се задесила јуче на улици по повратку из школе.

Министар здравља Иво Гаридо је рекао телевизији СТВ да је у нередима погинуло шест, а повријеђено 100 особа.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Педро Коса изјавио је, међутим, да су јуче током протеста погинуле четири особе, од којих су двије убили полицајци, да је 26 особа повријеђено, а двојица полицајаца претучена моткама.

Демонстранти су данас избјегавали сукобе са полицијом и војском, која је присутна у великом броју на улицама Мапута. Градом се чула спорадична пуцњава полицајаца, који су пуцали у ваздух.

Сазвана је хитна сједница владе, а војска је послата да рашчисти барикаде са улица.

Већина људи је остала код куће из страха од новог насиља, путеви су непроходни за возила, аутобуси и такси служба не раде, скоро све продавнице које су јуче опљачкане су затворене, тако да су у оним малобројним били дуги редови за хљеб.

Бијес грађана изазвало је поскупљење хљеба за 25 процената, који је поскупио са четири на пет мозамбичких метикала.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog