Sport

Србија на Хрватску, Грци на Шпанце

Бразил је побједом над Хрватском одредио противника србији, док је Грчка безуспјешно "бјежала" од Шпаније, да би се упркос поразу састала са њом.


Кошаркаши Хрватске биће противник селекцији Србије у осмини финала Свјетског првенства у Турској.

’Ватрени’ су у последњем колу групе Б изгубили од Бразила са 92:74 и заузели су четврто место у групи.

Најбољи код побједника био је Марсело Мачадо са 18 поена, Леандро Барбоса дао је 17, а Марселињо Уертас 15. Хрвате је предводио Марко Поповић са 15 поена, Крешимир Лончар убацио је 12, а Лукша Андрић 10.

Бразилци су од самог старта били бољи, а меч су преломили већ у другој дионици фантастичним шутом за три поена, када су убацили четири тројке и повели са 48:35.

Добро расположење са краја првог ’кариоке’ су пренијеле и у друго полувреме, а после техничке грешке и Анту Томићу Бразилци су направили серију 9-0 за вођство 57:35.

Било је јасно да ће тим Рубена Мањана лако стићи до тријумфа против индиспонираних Хрвата, а ’ватрени’ до краја нису успјели да спусте заостатак испод 15 разлике.

Србија и Хрватска у суботу ће играти у осмини финала, док ће Бразил за ривала имати Аргентину у уторак.

Грчка 2одабрала "Шпанију

Кошаркаши Русије побиједили су Грчку са 73:69 у последњем колу групе Ц и тако су обезбиједили другу позицију.

У осмини финала Руси ће играти са Новим Зеландом, која је неочекивано побиједио Француску и потиснуо је на четврто мјесто.

Многи ће имати дилему јесу ли Грци калкулисали како би избјегли сусрет са Шпанијом у осмини финала, али пораз Француске учинио је да Шпанија буде ривал Грцима у борби за четвртфинале.

И Грчка и Русија играле су у налетима, а екипа селектора Дејвида Блата успјела је да створи 16 поена вишка на крају треће четвртине (59:43). Најзаслужнији за то био је Воронцевић, који је и окончао серију са пет узастопних поена.

Добра игра ’баћушки’ настављена је и у последњој дионици, после поготка Моније на асистенцију Понкрашова било је 63:43. Грци се тада буде и успјевају да смање заостатак на -8 (66:58) тројком Дијамантидиса, али је потом Фридзон одговорио истом мјером и ’овјерио’ тријумф Русије.

Најефикаснији у побједничкој екипи био је Тимофеј Мозгов са 18 поена (4ск.), а Андреј Воронцевић постигао је 10. Грке је предводио Софоклис Скорцанитис са 16 поена и 9 скокова, а Никос Зисис имао је 11.

Утакмица Шпанија - Грчка на програму је у суботу, а Русија и Нови Зеланд играју у понедељак.

Шпанија стигла до другог мјеста

Кошаркаши Шпаније побиједили су Канаду са 89:67 у последњем колу групе Д Свјетског првенства у Турској.

’Фурија’ је после пораза Француске на другом мјесту и за супарника у другом кругу имаће Грчку. То ће бити реприза прошлог финала СП у Јапану, када су Шпанци били бољи.

Канада, која на СП није забиљежила ниједан тријумф, није успјела озбиљније да парира актуелном прваку свијета, пошто је Шпанија без већих проблема успјела да дође до побједе.

Најефикаснији у шпанском табору био је Фран Васкес са 19 поена (9-9 из игре, 5 ск.), Руди Фернандес имао је идентичан учинак, а селектор Серђо Скариоло одмарао је Хуана Карлоса Навара. У екипи Канаде истакли су се Кели Олиник са 14 поена, а Џевон Шеперд је убацио 12.

Играло се брзо на обе стране, са много шутева за три поена, а Канађани су успјели да се опораве после првог налета Шпанаца на старту меча и поведу са 34:32. ’Фурија’ је меч дефинитивно преломила поенима Мумбруа крајем треће четвртине (63:48), а до краја је само додатно увећала вишак.

Шпанија и Грчка играју у суботу и једна од те двије екипе биће противник Србији уколико 'орлови' елиминишу Хрватску.

Високи у црном хероји дана

Кошаркаши Новог Зеланда побиједили су Француску са 82:70 и тако су обезбиједили трећу позицију у групи Д, па ће играти са Русијом у осмини финала.

Прво мјесто у Д групи заузима Литванија са максималних 5-0, а Шпанија, Француска и Нови Зеланд имају скор 3-2.

Најбољу кош-разлику у међусобним окршајима има Шпанија (+11), екипа из Океаније има -5, а ’триколори’ -6, што значи да су Новозеланђани за један поен заузели трећу позицију.

Новозеланђани су кључну предност стекли у другој четвртини, коју су добили резултатом 20:5. Предност екипе Ненада Вучинића износила је и 15 поена предности, али су после поена Батума са пенала Француска смањила на -7 на нешто мање од три минута до краја.

Било је јасно да ће Нови Зеланд славити, али битна је била и разлика којом ће то учинити. Дјеловало је да ће тим Венсана Колеа успјети да избори пораз довољан за трећу позицију, али је Аберкромби убацио тројку на шест секунди до краја за ’дуплу побједу’ Новозеланђана.

Традиционално најефикаснији код Новог Зеланда био је Кирк Пени са 25 поена, а одличан је био и Мика Вукона са 15 поена, 6 скокова и 5 асистенција. Французе је предводио Јаник Боколо са 13, Микале Желабал убацио је 12, а Нандо де Коло имао је 10 поена и по 4 поена и скока.

Француска ће у осмини финала играти са Турском у недељу, док Нови Зеланд свој меч другог круга са Русијом игра у понедељак.

Американци прејаки

Екипа САД-а завршила је такмичење по групама са максималним учинком, пошто је последњем колу групе Б савладала Тунис са 92:57.

Ривал Американцима у осмини финала биће афрички првак Ангола, која је неочекиваном побједом над Њемачком у сриједу обезбиједила пласман у други круг.

Екипа Мајка Кшижевског ’са пола гаса’ је побиједила Тунис, дебитанта на великим такмичењима, а најефикаснији на мечу био је Ерик Гордон са 21 поеном.

Као и на свим досадашњим мечевима, тренер Кшижевски равномјерно је подијелио минутажу – на паркету су најмање провели Руди Геј и Кевин Лав, по десет, а Гордон и Расел Вестбрук играли су по 25 минута. Управо је Вестбрук убацио 14 поена, колико и лидер тима Кевин Дурент, а Стивен Кари постигао је 13.

Маруан Кешрид предводио је Тунишане са 15 поена и 5 скокова, а Бен Ромдане имао је 11 поена и 8 ухваћених лопти.

САД су фуриозно прошле кроз групу, декласирали Хрвате и Словенце, озбиљнији отпор пружили су им једино Бразилци, али су ’кариоке’ ипак поклекле у узбудљивој завршници.

Американци су се брзом игром и физичком супериорношћу истакли као главни кандидат за златну медаљу.

Бумерси лако са Анголом

Селекција Аустралије савладала је Анголу у последњем колу групе А са 76:55 и тако забиљежила трећу побједу на Свјетском првенству у Турској.

’Кенгури’ су још после четвртог кола обезбиједили треће мјесто у групи и у недељу ће се састати са Словенијом у осмини финала.

С друге стране, Ангола је побједом над Њемачком обезбиједила даљи пласман у Турској, и у борби за пролазак међу осам најбољих имаће најтежег противника, селекцију САД, с којом се састају у понедељак.

Од почетка сусрета Ангола је била та које је доминирали захваљујући одличним нападима које је предводио Хоаким Гомес, па је прва четвртина завршена предношћу те селекције од 18:15.

На почетку другог дијела игре Аустралијанци су направили серију 11:0, уз одличну игру у одбрани Метал Нилсена и Џоа Инглес, и дошли су до предности од 26:22, да би је до полувремена повећали на 39:29.

У другом полувремену Аустралија је мирно повећавала предност, а удјела у томе су имали играчи са клупе који су свој тим довели до треће побједе на планетарном шампионату.

Сви играчи Аустралије успјели су да се упишу у стријелце на том мечу, а најефикаснији је био Патрик Милс, док се одсуство Дејвида Андерсона због стомачног вируса није осјетило.

Ангола у својим редовима није имала играча који је успио да дође до двоструког броја поена, а најефикаснији је био Владимир Џеронимо са девет поена. Та селекција такође није била комплетна јер је Олимпио Сипријано пропустио меч због повреде лијеве ноге.

Домаћин не гријеши

Репрезентација Турске наставила је са одличним партијама на Свјетском првенству пред својом публиком, а до пете побједе је дошла против Кине са 87:40.

Селекцију домаћина, која је једна од три репрезентације која има максималан скор, у осмини финала очекује дуел са Французима.

Упркос поразу од Турске Кина је обезбиједила даљи пласман, захваљујући побједи Обале Слоноваче од само девет поена над Порториком, и тамо је очекује Литванија.

Пошто су оба тима имала гарантовано мјесто међу 16 најбољих на свијету, меч су започели са скоро комплетном другом поставом. Код Турака је то, ипак, било изузетака па је Хидо Туркоглу одиграо десет минута.

До краја прве четвртине Турска је већ водила са 15:6, а у другом дијелу игре домаћини су само повећавали своју предност и на одмор се отишло са 39:19. У наставку је виђен исти однос снага на терену па су пред последњу четвртину Турци водили са 66:25, а до краја су домаћини само показали ко је газда на терену.

Најефикаснији играч утакмице био је Керем Тунчери са 20 поена, Семих Ерден је постигао два мање, док је Омер Ашик уписао 17.

Код Кинеза једини играч једини игач са двоцифреним учником био је Жуе Сун, са 15 поена.

Порторико највеће разочаерње

Репрезентација Обале Слоноваче је са 88:79 побиједила Порторико, али ниједна од те двије репрезентације није успјела да обезбиједи даљи пласман у Турској.

Тријумф над Порториком за Обалу Слоноваче је први на Свјетском првенству, али им је на крају само три поена фалило да би се нашли међу 16 најбољих селекција.

У последњем минуту ’слонови’ су водили са 88:76, али су после тројке Давида Уертаса у последњим секундама распршене све њихове наде о осмини финала, до које је умјесто њих дошла Кина.

Обала слоноваче је одлично ушла у меч и врло брзо је дошла до двоцифрене предности (17-6), захваљујући великом броју изгубљених лопти Порториканаца.

Услиједио је повратак Порторика до 19:14 на почетку друге четвртине захваљујући офанзивној игри Уертаса и Гиљерма Дијаза. ’Слонови’ су, ипак, вратили двоструку предност која је у једном тренутку износила 13 поена (29:16).

После 32:21 за Обалу Слоноваче, Порториканци су направили серију од 12:4 и дошли су до 36:33, али су се ’слонови’ пробудили и убрзо дошли до предности од шест поена прије одласка на одмор.

Већ на почетку другог полувремена Обала Слоноваче је повећала своју предност на 11 поена (48:37), али је Анхел Васаљо постигао пет узастопних поена и смањио је на 48:42. Порторико је после пришао на само два поена (55:53), али су ’слонови’ успели да се одлепе на 64:57.

Уертас је осам минута прије краја довео Порторико до прве предности (67:66), али се Обала слоноваче поново вратила и са осам поена Мохамеда Кона и Мамадоа Ламизана дошла до предности од 76:70, на четири минута до краја, а ’слонови’ су потом до краја одржавали своју ту разлику.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog