Politika

Eвропска комисија: Близу сте укидању виза

БРИСЕЛ - БиХ и Албанија врло су близу коначном испуњавању свих захтјева ЕУ за укидање визног режима, навели су представници Европске комисије у усменом извјештају поднесеном Европском парламенту.


Експерти Европске комисије дали су позитиван усмени извјештај о резултатима испуњавања стандарда које су земље чланице ЕУ задале у замјену за укидање визног режима, јавио је дописник Срне.

У овом, прелиминарном извјештају, био је позитивно оцијењен и напредак у посљедње три области које су БиХ остале након што је испунила огромну већину својих обавеза.

Иако експерти нису рекли да су испуњени сви услови, из тона излагања било је јасно да је мишљење Европске комисије позитивно.

Представница Европске комисије нагласила је јуче да ће и уочи и након укидања виза постојати контрола да би се видјело да ли се усвојени закони проводе у областима граничне контроле, борбе против организованог криминала, као и сарадње полиције и судских органа.

Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон очекује да ће писани извјештај бити у потпуности позитиван и да неће бити даљих одуговлачења.

Дипломатска борба, као и велики напори заговорника укидања виза за БиХ настављају се када је ријеч о постизању тачног и конкретног датума за добијање визне либерализације.

Цјелокупни извјештај, у писаној форми, биће објављен за двије седмице, колико је потребно разним службама унутар Европске комисије да се међусобно ускладе у терминологији.

Почетком наредне седмице о извјештају ће се изјаснити и парламентарни Комитет за спољне послове (АФЕТ). Чињеница да ће писани извјештај Европске комисије бити готов тек за двије седмице значи да Европски парламент, вјероватно, неће моћи да на септембарској пленарној сједници да коначно "зелено свјетло".

То је, уз позитиван извјештај Европске комисије, услов да би се овај приједлог ставио пред Савјет, треће и посљедње тијело ЕУ које мора дати подршку за укидање виза.

Позитивна интонација извјештаја, изазвала је велико одобравање чланова Комитета за грађанске слободе. Посланици из свих великих фракција Европског парламента, од деснице до љевице, поздравили су скорашње укидање виза за БиХ и Албанију.

Мишљење Европске комисије било је кључно у свим процјенама о томе кад ће БиХ бити укинуте визе.

Амбасадор БиХ у Бриселу Осман Топчагић рекао је да је ово почетак завршне фазе у процесу доношења одлуке о визној либерализацији.

"Од велике је важности да сада у БиХ наставимо примјену свих донесених закона и одлука и да о томе редовно извјештавамо Европску комисију", рекао је Топчагић, додајући да БиХ "веома радује подршка коју су, у дискусији, дали представници највећих група у Европском парламенту".

Емина Бозкурт, представница групе Социјалиста у Европском парламенту, који су се, заједно са "Зеленима", од свих политичких групација највише залагали за либерализацију визног режима, нада се да ће сви грађани БиХ моћи ускоро слободно путовати у Европу, јер "чекање безвизног режима заиста предуго траје".

"Социјалисти се залажу да, ако је могуће, БиХ добије либерализацију виза чак прије октобарских избора. Грађани ће на изборима одлучити какав ће пут БиХ изабрати ка ЕУ. Укидање виза важан је корак у овом процесу", рекла је Бозкурт.

Европосланик из Аустрије Ханес Свобода рекао је да је могуће да се ЕУ одлучи да донесе визну либерализацију тек након избора у БиХ. "Тек након тога била би завршена процедура", рекао је Свобода који је потпредсједник Социјалиста у Европском парламенту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog