Svijet

Грчке камионџије поново у штрајку

АТИНА – Грчка је од данас суочена са могућом обновом несташице горива, пошто су хиљаде возача камиона ступили у штрајк због плана о либерализацији њиховог сектора, како би се дао подстицај посусталој економији.


Возачи су формирали дуге редове на бензинским пумпама у Атини, што је подсјетило на догађаје у јулу, када је земља због штрајка скоро остала без горива.


Социјалистичка Влада жели да отвори тржиште превоза терета у наредне три године, како би смањила трошкове превоза због којих расту цијене многих роба.

Ниједна нова дозвола за камионски превоз није издата у Грчкој већ годинама, што значи да предузетници који желе да се баве овим послом могу само да откупе раније издате дозволе по високим цијенама.

Превозници се жале да смањење трошкова издавања нових дозвола не би било поштено према постојећим приватницима, који су платили по 300.000 евра за почетне дозволе.

Грчка је захваћена таласом штрајкова од када је Влада увела мјере штедње и реформе без преседана како би добила велики зајам од ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) да би избјегла банкрот.

У суботу је 20 000 људи марширало против мјера штедње у Солуну, неколико часова прије него што је премијер Јоргос Папндреу у говору поново стао у одбрану предузетих корака.

Грчка је под пажљивим надзором кредитора из ЕУ и ММФ-а, а свака сљедећа транша зајма условљена је примјеном договорених реформи.

Папандреу је данас изјавио да гаји симпатије према демонстрантима и да би био један од њих у случају да је обичан грађанин, али је нагласио да Влада "мора да ријеши проблем".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog