Svijet

Папа Бенедикт критикује биотехнологију

ВАТИКАН – Папа Бенедикт Шеснаести упозорио је данас да би напредак биотехнологије могао да доведе до пракси које би биле штетне за људско достојанство и позвао на будност у медицинској примјени научних открића.


"Нове могућности које нуде биотехнологија и медицина често нас доводе у тешке ситуације у којима ходамо по танком леду", рекао је Бенедикт у обраћању новом њемачком амбасадору у Ватикану.

Поглавар Католичке цркве рекао је да постоји "дужност да се пажљиво проучи до које мјере ове методе могу да помогну људима, а гдје постају манипулација човјеком и кршење његовог интегритета и достојанства".

Папа је додао да човјечанство не треба да одбаци напредак науке, али да треба да остане будно.

"Када једном почнете да вршите дискриминацију између живота који су вриједни живљења и оних који то нису, неће бити поштеђена ниједна фаза живота, а поготово старији и болесни", нагласио је Бенедикт.

Ватикан је у фебруару 2009. године већ осудио праксу дискриминације кроз генетску селекцију.

Ватикан страхује да ће напредак биотехнологије довести до бројних интервенција над генима с циљем да се људска раса "побољша", попут елиминације појединих болести кроз пренаталне тестове и абортусе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog