Politika

Радмановић: Преседан са КиМ оснажио Србе у РС

БЕОГРАД - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је да РС и српски представници у институцијама БиХ никада неће пристати да та земља призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије, те да је међународни преседан у вези са Косовом оснажио вољу Срба за издвајање Српске из БиХ.


Он је за београдске "Вечерње новости" нагласио да је подршка великих свјетских сила независности Косова створила многобројне проблеме у БиХ, региону и свијету.


"Разумијем зашто је Србија усагласила Резолуцију о Косову са ЕУ. Власт у Србији има легално и легитимно право да одређује спољну политику земље. За Србију Косово није независно, тако размишљамо сви у РС, а такав је и наш став у институцијама БиХ", поручио је Радмановић.

Говорећи о томе да до посљедњег тренутка није знао став БиХ о Резолуцији Србије, Радмановић је рекао да су за проблеме у спољној политици БиХ одговорни Харис Силајџић и Иво Комшић /друга два члана Предсједништва/, јер су одбили његов приједлог да се подржи Србија, истичући да чак нису жељели ни да се разматра ово питање, чиме су прекршили Устав.

Он је истакао да не може да се деси да БиХ, без сагласности РС, призна независност Косова, те да ће и даље да заступа овакав став у Предсједништву БиХ, све док је то став Србије.

Према његовим ријечима, послије мишљења Међународног суда правде и става великих сила о Косову, нико не може да оспори право РС да се издвоји из БиХ. "Чак 90 одсто Срба и Хрвата не желе да живе у оваквој БиХ. Тај став је узрокован бошњачком жељом за стварањем централизоване земље. Насртаји на РС јачају тенденције за њеним осамостаљењем", поручио је Радмановић.

Он је рекао да Сарајево хоће да сарађује са Београдом само уз посредство Турске, што није добро када је ријеч о добросусједским односима, наводећи да иако се предсједник Србије Борис Тадић упорно залаже за добросусједске односе у региону, у Сарајеву и даље нема поузданог партнера.

Радмановић сматра да БиХ може опстати само као заједница равноправних ентитета и конститутивних народа.

"Потпуно је јасан статус РС. Ако се наставе притисци на Српску, то ће све више доводити до подјела у земљи. Осим тога, у садашњној ситуацији РС, због неуређености БиХ, губи на стотине милиона марака. Све то додатно појачава тежње за самосталност РС", навео је Радмановић .

Он је поручио да без сагласности Српске нема уставних промјена. "Међународна заједница ту нема никакве надлежности. Притисци нису потребни. Треба нам само договор који је очигледно тешко постићи са Сарајевом, јер не одустаје од свог циља - унитарне БиХ", закључио је Радмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog