Politika

Инцко о корупцији

САРАЈЕВО - У БиХ се у посљедње двије године погоршала ситуација у борби против корупције, што је обесхрабрило стране улагаче, произвело бројне потешкоће за генерални развој земље и допринијело већем сиромаштву становништва, изјавио је данас у Сарајеву међународни представник у БиХ Валентин Инцко.


"Корупција је ушла у све поре друштва као рак и против тога се треба борити", изјавио је Инцко новинарима пред почетак задње предизборне сесије представника 34 невладине организације и 19 странака у склопу иницијативе "Грађани/ке за Европу" о теми антикорупционих политика.


Он је додао да грађани БиХ који буду гласали 3. октобра треба да мисле о питањима као што су борба против корупције, енергија и животна околина, социјално-економска политика, пољопривреда и рурални развој, те образовни стандарди, што је кључно за приступ БиХ ЕУ.

"Грађани БиХ требало би да траже од странака да им представе резултате претходног рада и будуће планове у овим областима, а политичари би требало да ова питања ставе у приоритете својих камапања", истакао је Инцко и додао да су невладине опрганизације значајно допринијеле јавном дијалогу о темама које се тичу уласка БиХ у ЕУ, а да су странке, које су се укључиле у рад ове иницијативе, препознале додатну вриједност организованог цивилног друштва.

Шеф операција и отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Борис Јарочевич истакао је да је борба против корупције битан фактор у европским интеграцијама, да странке треба да је имају у својим програмима, те да ће Европска комисија у тој области пружити техничку подршку кроз предприступна средства.

Наводећи да је доста учињено у процесу укидање визног режима - развијени акциони планови, стратегије, успостављена Агенција, Јарочевић је рекао да је то само почетак и да ће Европска комисија пратити имплементацију тих стратегија и акционих планова, што ће бити приказано у годишњим извјештајима о напретку.

Директор Транспаренси интернешнела Срђан Благовчанин рекао је да ова невладина организација сматра корупцију кључним проблемом који се налази пред БиХ у процесу европских интеграција, односно кључним проблемом у смислу свеукупних реформи које се налазе пред БиХ.

Благовчанин каже да ће невладине организације тражити од политичких представника да дају свој став о препорукама за борбу против корупције, наводећи да је потребно извршити измјене Закона о Агенцији за превенцију корпуције и координацију борбе против корупције, којима ће у надлежност Агенције бити стављено и изрицање прекршајних мјера.

Невладине организације препоручује и да буду урађене измјене постојећег законског оквира у смислу проширивања обавезе израде планова интегритета и на јавна предузећа, јавне установе, заводе, фондове и друге институције које тренутним законским рјешењем нису обухваћене, те да буде ојачана улога и капацитет цивилног друштва, подстицано истраживачко и независно новинарство.

Ово је посљедња од пет сесија које су одржане од марта до септембра ове године ради унапређења квалитета дијалога цивилног друштва и политичких странака о кључним темама за процес европских интеграција, а које су од суштинског значаја за грађане БиХ.

Активности Инцијативе проводе се под покровитељством међународног представника у БиХ и уз финансијску подршку Шведске, путем Шведске међународне агенције за развој и сарадњу, те у сарадњи са Дирекцијом за европске интеграције БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog