Svijet

Највећа пљенидба мафијашке имовине у историји Италије

РИМ - Италијанска полиција заплијенила је мафијашку имовину чија је вриједност готово двије милијарде долара, што је досад највећа пљенидба мафијашке имовине у тој земљи.


Међу заплијењеном имовином, чија се вриједност процјењује на око 1,9 милијарди долара, налази се око 40 компанија, неколико стотина хектара земљишта, бројне фабрике, луксузне виле, луксузни аутомобили и јахте.


Имовина је заплијењена на Сицилији, гдје је активан мафијашки клан Коза ностра и на југу Калабрије гдје је активна Ндрангета /'Ndrangheta/.

Сицилијанцу Виту Никастрију, осумњиченом за повезаност с мафијом

Под истрагом је сицилијански бизнисмен, предузумач Вито Никастри /54/ за кога полиција вјерује да је сарадник мафијашког боса Месине Денаре, који је од 1993. године, када је оптужен за убиство, у бекству.

Тужилаштво за организовани криминал тврди да је Никастри повезан са сицилијанском Коза ностром, као и са мафијашком организацијом Ндрангета, која дјелује на југу Италије.

Најновија, рекордна пљенидба мафијашке имовине представља покушај стезања обруча око Денара.

Никастри је познат по надимку "Господар вјетра" пошто је уложио огромна средства у алтернативне изворе енергије, посебно у вјетрењаче.

Сенатор Костантино Гарафа, члан парламентарног одбора за борбу против организованг криминала, каже да мафија покушава да се убаци у такозвану нову економију и да улагањем у алтернативне изворе енергије пере новац зарађен кријумчарењем дроге и другим незаконитим активностима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog