Intervju

Ђорђе Умићевић: Смијењен сам због уговора са Русима и Кинезима

Градоначелник Бање Луке, кога је крајем 1999. године смијенила окупациона власт под робном марком ОХР.


Умићевић је био један од оних људи, над којим је Канцеларија високог представника извршила двадесетовјековну „Сјечу кнезова“, и тиме непосредно (тирански, насилно и без мандата) утицала на измјену баланса политичке моћи, која је доводила до нагле ерозије државности Српске.

Зато прво питање које смо му поставили, једноставно мора ићи у том правцу. Наравно, без наде да се тако може исправити неправда коју су њему лично и свима нама у развоју крхке посљератне демократије, нанијели страни протектори. Име Ђорђа Умићевића је поново на гласачком листићу, овај пут као кандидата СДС за Народну скупштину РС, јер се његова Српска странка РС поново присајединила странци из које се у времену неслагања на релацији Пале – Бања Лука и издвојила.

Разговарао: Богдан Елез

Након нелегалне смјене од стране ОХР, да ли сте размишљали да ћете се икад вратити у политику?

Био сам убијеђен да ћу се вратити у политику, само је требало да прође одређено вријеме да се промјене околности. Ја нисам смијењен зато што се неком нисам или јесам свиђао, већ зато што сам склопио уговоре са кинеским и руским партнерима, што сам се Јуријем Лушковом потписао братимљење Бање Луке и Москве и што сам био велика препрека тадашњој владајућој коалицији коју су чинили чланови СНСД потпомогнути са Медлин Олбрајт.

Тада је направљен рез и одстрањено српско национално и духовно ткиво у Бањој Луци и направљен град који је данас оличење градске сиротиње и велике администрације, гдје се политичким манипулацијама на власти одржава иста гарнитура која је мене смијенила тада.

Кажете да сте склопили уговоре са кинеским и руским партнерима, о чему се конкретно ту радило?

Ми смо конкретно братимили Бању Луку са кинеским градом Баодинг, у провинцији Хебеи, те са тамошњим привредницима направили договор о изградњи четири фабрике са кинеским капиталом и технологијом у бањолучкој регији. Садашње бањолучке градске власти нису учиниле ништа да искористе и актуелизују тај договор који смо ми тада постигли са Кинезима. Ми смо чак у то вријеме исмијавани од стране ових који су сада на власти, да би и сам Милорад Додик ради прикупљања политичких поена касније почео да инсистира и на сарадњи са Русима и Кинезима.

Шта вас је навело да се поново активније укључите у политичку сцену Бање Луке и Републике Српске, тј. да будете на листи за ове изборе?

Морам да кажем да је Република Српска у интелектуалној кризи, у економском криминалном политичком миљеу и да се једноставно глас обичних људи који имају и требају шта да кажу више не може ни чути. Зато сам и прихватио позив да будем на листи. Сматрам да бих својим доприносом у парламенту Републике Српске учинио довољно на њеном опстанку, економском развоју и пројекту да је напокон воде поштени људи. Има много ствари у држави које морамо спровести и урадити да би направили боље друштво за све. Набројаћу само неке: поставити запошљавање као приоритет, спровести реалне инвестиције, борити се против криминала и корупције, реформисати правосуђе, извршити ревизију приватизације, правно заштитити буџет, извршити ревизију пензионог фонда, извршити ревизију здравственог сектора, вратити достојанство борачким категоријама, синдикат одвојити од утицаја власти и послодавца... И још много других питања.

За мене је веома битно стимулисати наталитет и стандард вишечланих породица. Једино тако може се сачувати биолошко ткиво српског народа.

У око упада чињеница да сте последњи на листи, под редним бројем 17?

Тачно је да сам најслабије позиционирани кандидат на листи за изборну јединицу 2, али с друге стране немам никакав проблем с тим и мислим да интерес Републике Српске треба да нам свима буде на првом мјесту.

На тај начин показујемо да је мени резултат Српске демократске странке на овим изборима много битнији од личног резултата. Као предсјеник Градског одбора СДС у Бањој Луци, сматрам да сви требамо радити у циљу јачања позиција странке у бањолучкој регији. СДС у Бањој Луци треба да се наметне као алтернатива овој корумпираној, до сржи криминализованој власти и да буде мотор покретач новог замајца Бање Луке као језгра српског националног, духовног и економског бића у Републици Српској и Босни и Херцеговини. У том контексту сматрам да нам општи интереси морају бити изнад личних.

Шта Ђорђе Умићевић може да понуди бирачима?

Могу да понудим поштене односе које сам успоставио још у времену кад сам изабран на мјесто градоначелника. Када сам смијењен са те функције вратио сам се у своју кућу и никада нисам стицао велика богатства, него сам задовољан што су ми дјеца завршила факултете, поженила се и имају чврсте породице.

Могу да понудим поштен однос према инвестицијама, привлачење страних партнера и реално запошљавање, а не гомилање администрације и куповину канцеларија и њихово намјештање буџетским новцем, новцем грађана Републике Српске.

Познато је да сте својевремено као градоначелник имали један дан кад сте примали грађане. Како посматрате то са ове временске дистанце?

Процјењујем да је жалосно што тога данас нема. Ја сам сваког уторка или сриједе имао дан кад су сви грађани долазили у велики кабинет и кад смо заједно разговарали о проблемима у граду, кад смо се трудили да ријешимо један другом проблеме и када се није водила партијска градска политика као данас.

То је било вријеме када је Бања Лука израстала у велики духовни и национални центар српског народа, међутим вријеме послије моје смјене искориштено је да она постане мондијалистички центар, да се униште велика предузећа, да се направи велика градска сиротиња и да се многи погони и фабрике из Бање Луке преселе у друге крајеве.

Каква је ваша визија Бања Луке у перспективи?

Сматрам да Бања Лука заслужује много боље и да се њен огромни буџет са скоро 200 милиона (за четири године то је скоро милијарда) може употребити за добро њених грађана, да људи имају реално запослење, а не фиктивне канцеларијске послове, да живе од свог рада и да се не брину да им дјеца без протекције неће моћи бити запослена или се уписати на факултете.

Ви дипломирани инжињер електротехнике. Како и да ли са аспекта своје струке можете помоћи обичном човјеку и заједници?

У том контексту би настојао да утичем на увођење јединствених стандарда и критеријума у овој области. Залагао би се за потпуну информатизацију друштва кроз формирање јединственог информатичког портала у Републици Српској, као и за израду интернет презентације за сваку појединачну установу у Републици Српској према јединственим критеријумима, те за обезбјеђење посебног домена за Републику Српску.

Оно што је можда и најбитније, настојао бих да се обезбједи бесплатан приступ интернету свим образовним институцијама, ђацима и студентима, а за оне најугроженије да се бесплатно обезбједе и адекватни рачунари.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog