Svijet

Пакистан: Више од 50 мртвих у два напада НАТО хеликоптерима

Више од 50 побуњеника је убијено у најмање два ваздушна напада на Пакистан хеликоптерима међународних снага ИСАФ базираних у Авганистану које предводе НАТО и Сједињене Америчке Државе, јавиле су агенције.


Напади су изведени у суботу пошто су побуњеници из Пакистана напали једну безбједносну постају у авганистанској провинцији Кост која се граничи са пакистанском племенском облашћу Сјеверни Вазиристан, саопштио је данас портпарол НАТО у Авганистану амерички капетан Рајан Доналд, пренијела је агенција АП.

Амерички капетан Доналд је потврдио да су „хеликоптери ИСАФ прешли на територију Пакистана против побуњеника” и да су те акције „базиране на праву на самоодбрану”.

Први напад хеликоптерима је био после побуњеничког напада са територије Пакистана на безбједносну постају у Авганистану, а други напад је био приликом повратка хеликоптера које су напали побуњеници са пакистанске стране, пренијела је агенција АП ријечи капетана Доналда.

Америчка агенција није прецизирала који су хеликоптери извршили напад на побуњенике на територији Пакистана, док су Ројтерс и британска мрежа Би-Би-Си јавили раније да се ради о типу хеликоптера „апач” и прецизирали да ту врсту хеликоптера у саставу ИСАФ имају само америчке снаге.

У вијестима Ројтерса и ББЦ је било ријечи о убијених најмање 30 побуњеника.

Агенција АП је, такође, јавила да су пакистански обавјештајни званичници данас саопштили да су јутрос трећи напад унутар територије Пакистана извела два НАТО хеликоптера, те да је убијено пет и рањено девет побуњеника.

Трећи напад НАТО хеликоптерима се догодио код села Мата Сангер у племенској области Курам у Пакистану, која се граничи са авганистанским провинцијама Пактиа и Нангархар, навели су пакистански обавјештајни званичници инсистирајући на анонимности.

Портпарол НАТО амерички капетан Доналд је изјавио да је у току провјера ове информације и да засад не може да потврди да ли је било напада на Курам.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog