Svijet

Чавесова партија освојила већину у парламенту

Социјалистичка партија Венецуеле, чији је лидер актуелни предсједник Уго Чавес, освојила је већину на јуче одржаним парламентарним изборима, док је опозиција добијањем више од трећине гласова остварила жељени резултат, саопштила је изборна комисија.


Тиме су остварене прогнозе даване прије избора, на којима је око 18 милиона грађана с правом гласа бирало 165 чланова једнодомне националне скупштине, преносе западне новинске агенције.

Владајућа партија је рачунала на освајање више од двије трећине гласова, што би љевичарском лидеру Чавесу дало могућност да, без већих проблема, настави започете социјалистичке реформе, мијењањем кључних закона.

Опозиција, коју Чавес сматра контрареволуционарном снагом у служби Запада, прије свега САД, бојкотовала је изборе пре пет година, због нерегуларности у њиховој припреми.

Резултат ових избора сматра се важним и због тога што ће за двије године бити одржани предсједнички избори на којима Чавес очекује продужетак мандата, освојеног прије 11 година.

Венецуела, чији је главни извор богатства нафта, лани је имала пад друштвеног бруто производа од око три одсто и инфлацију од скоро 25 процената, а процене су да земља ни ове године неће изаћи из рецесије.

Са Запада, све чешће долазе тврдње да је у Венецуели све више насиља и биједе, али Чавес и његови сљедбеници то негирају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog