Društvo

Jуришића ништа не обавезује да се јави на судски позив

БЕОГРАД - Ђорђе Дозет, један од адвоката Илије Јуришића, рекао је да није незадовољан данашњом одлуком Апелациони суд у Београду, јер је његов клијент, "коначно на слободи" и истакао да га формално-правно сада ништа не обавезује да се јави на судски позив из Србије.


Он је данас у изјави новинарима оцијенио да је "побиједило право над силом" и да је то најзначајнији дио поступка, те додао да је он очекивао коначну ослобађајућу пресуду Јуришићу.

Дозет сматра да тужилац у овом случају неће одустати од гоњења, иако на то има право.

"За сваког ко размишља правно, било би сасвим довољно образложење Апелационог суда да одустане од гоњења, јер је речено шта је за овај суд у неком будућем поступку значајно", рекао је Дозет.

Говорећи о укидању притвора Јуришићу, Дозет је истакао да, формално-правно, Јуришића ништа не обавезује да се јави на сваки судски позив из Србије и да тај суд не може наредити његово привођење из БиХ.

"Али Јуришића обавезује његов образ и оно што је од почетка говорио да жели да из овог суда изађе чистог образа. Јуришић ће то испоштовати до краја и изаћи из овог суда чистог образа", рекао је Дозет.

Он је додао да враћање на првостепени поступак значи поновно саслушавање свједока, али овог пута пред потпуно новим судским вијећем.

Апелациони суд у Београду укинуо је данас првостепену пресуду од 12 година изречену раније Илији Јуришићу за ратни злочин над колоном припадника ЈНА маја 1992. године у Тузли и вратио поступак на поновно суђење. Јуришићу је укинут притвор и дужан да се јави на позив суда када то буде потребно.

На Брчанској малти 15. маја 1992. године погинула су најмање 92 војника, рањена најмање 33 припадника ЈНА и уништен већи број војних и санитетских возила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog