Svijet

Чиле: Завршене припреме за сапасавње рудара

КОПИЈАПО - Чилеански инжењери завршили су данас јачање зидова бушотине кроз коју ће бити извучена 33 рудара заробљена под земљом од 5. августа, изјавили су званичници.


"Посао јачања зидова завршен је у три часа иза поноћи по локалном времену и почећемо да тестирамо капсулу за спасавање", изјавио је локални посланик Карлос Вилчес.

Вертикални тунел избушен је до дубине од 622 метра, гдје се прије два дана спојио са окном урушеног рудника, што је изазвало експлозију одушевљења међу породицама заробљених рудара и нжењерима који већ два мјесеца раде на њиховом спасавању.

Послије пробијања тунела, стручњаци су појачали зидове челиком у дужини од 96 метара, на мјестима гдје су стијене мекше, како се не би десило ново урушавање.

Техничари ће сада на површини поставити дизалице које ће вући капсулу пречника 53 центиметра. Мушкарци ће бити извучени један по један, а успињање ће трајати око пола сата по особи.

У наредних 48 часова, прије почетка извлачења рудара, инжењери ће извршити пробно спуштање и извлачење празне капсуле.

Рудари ће током извлачења уз себе имати храну, воду и маску са кисеоником и биће у директној вези са спасиоцима на површини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog