Svijet

Норвешки писац критикује Нобелову награду

ОСЛО - Норвешки правник и писац Фредрик С. Хафермел, познати критичар Нобелове награде, објавио је чланак у ком је навео да је овогодишња Нобелова награда за мир кинеском активисту Лиу Xиаобоу "нелегитимна" те да је додијелио "нелегитиман одбор".


"С дужним поштовањем Лиу, ово је још један примјер како ово више није Нобелова награда, него награда за мир норвешког парламента", написао је Хефермел на страници "Свјетске асоцијације међународних студија", коју води Универзитет Станфорд.


Хафермел је додао да би,"најбоље што Нобелов одбор може учинити за људска права, демократију, борбу против сиромаштва, или заштиту природе - било то да цијелим срцем брани рад који би награда подржавала те да се залаже за дубинске промјене у међународним односима и укидање националних војски".

Од додјељивања контроверзне награде у петак, дипломатски односи између Кине и Норвешке веома погоршани, а Кинези су реаговали тако што су притвироили Лиуову супругу, којој су забранили да контактира са међународним представницима.

У међувремену су оштро оптужили Нобелов одбор за "пропагирање криминалног понашања".

Лиу тренутно служи другу од 11 година затвора на колико је осуђен због "субверзивног понашања".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog