Svijet

Пронађено тело осме жртве у околини Девечера

БУДИМПЕШТА - Тијело осме жртве изливања отровног муља из фабрике алуминијума у Мађарској, пронађено је у околини Девечера, рекао је портпарол Управе за сузбијање катастрофа Тибор Добсон.


Добсон је прецизирао да се ради о старијој жени, јавила је мађарска новинска агенција МТИ.

Стручне екипе граде заштитну брану, зид дужине 400 метара и висине до пет метара како би заштитиле оближње мјесто Колотар у случају да поново дође до изливања токсичног муља из резервоара.

Три стотине машина и око 1.200 људи укључујући и волонтере раде 24 сата на изградњи зида високе бране, навела је МТИ.

Очекује се да ће данас бити урађено 90 одсто радова, а да ће зид бити завршен сутра, рекао је портпарол мађарске јединице за контролу локалне катастрофе Ђорђ Бакос.

Према ријечима портпарола Добсона, више се неће трагати за несталим особама, недељу дана пошто се догодила еколошка катастрофа на западу земље.

Агенције подсјећају да је јуче приведен директор компаније МАЛ Золтан Бакоњи који се сматра одговорним за цурење отровног муља из фабрике алуминијума.

Резервоар који радници би требало да прегледају свакога дана, није показивао физичке знакове оштећења, навео је ухапшени директор, мада премијер Мађарске Виктор Орбан мисли другачије.

„Имамо добро утемељене доказе да бисмо вјеровали како је било људи који су знали за опасно попуштање зида резервоара, али су из личних разлога одлучили да то није вриједно поправке и једноставно се надали да неће бити проблема”, навео је Орбан.

Последња контрола воде Дунава у Србији показала је да је њена ПХ вриједност и концентрација метала на нивоу прије него што се десио акцидент у Мађарској, изјавио је јуче помоћник министра животне средине и просторног планирања Небојша Покимица.

Према његовим ријечима, појачан је мониторинг на Бездану, а редовно се обавља контрола и на другим мјестима на Дунаву.

Начелник Сектора МУП за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је јуче да ће концентрација опасних материја у Дунаву у Србији бити у границама дозвољених, јер су сва мјерења на тој ријеци у Мађарској показала да је ниво опасних материја испод нормале.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog