Politika

Стратфор види БиХ као конфедерацију

БЕОГРАД - Све је реалније да БиХ буде конфедерација република, што премијер Републике Српске Милорад Додик већ дуже предлаже, сматра аналитичар агенције "Стратфор" Марко Папић.


Папић, који је стручњак за Балкан и Европу, оцијенио је за "Вечерње новости" да се "феномен Додик" полако "прима" и код Бошњака и Хрвата и да се чини да је дошао крај идеје о унитарној БиХ.

На питање да ли мисли да Додику ускоро неће бити потребан референдум, јер ће РС де факто бити независна, Папић је истакао да се то већ догађа.

"Додик се годинама држи свог пута и на њему истрајава без обзира на притиске које трпи од многих моћних светских политичара и држава. Бошњачки и хрватски политичари све више гледају у Додика и желе да се угледају на такав модел успјешног политичара, да и они имају своје географско-политичке творевине, као што Додик има РС, а које ће им давати реалну моћ", навео је Папић.

Он је рекао и да је "Стратфор" процијенио да је реална година уласка Србије у ЕУ 2035. година.

"А ко зна како ће тада изгледати европска заједница и да ли ће је уопште бити", рекао је Папић.

Он је истакао да је улазак Србије у Европу толико далеко да су та питања у овом тренутку беспредметна.

"Европа тренутно сређује своју кућу, а када правите велико спремање - не зовете госте. Изгледа да следи још једна резвизија Лисабонског устава, што значи да минимум наредну деценију неће бити нових проширења", истакао је он.

Папић је навео да долазак државног секретара САД Хилари Клинтон у регион и Србију има за циљ да, прије свега, симболично покаже да су земље Балкана у сталном фокусу Вашингтона.

"Њена главна порука, и Београду и Сарајеву и Приштини, биће да сви проблеми морају што пре да се ријеше, јер Стејт дипартмент не жели да губи енергију на западни Балкан, у ситуацији када мора да се бави дешавањима на Блиском истоку и повлачењем из Ирака и Авганистана", рекао је Папић.

Према његовим ријечима, Клинтонова долази да подржи ЕУ интеграције, и то је веома важан гест. Папић сматра да дијалог између Београда и Приштине неће почети прије Нове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog