Svijet

Mинистри одбрана на састанку у Вијетнаму

ХАНОЈ - У Ханоју, главном граду Вијетнама, данас је почео први састанак министара одбране САД и азијско-пацифичких држава.


"Овај састанак представља нову и значајну етапу у сарадњи Асоцијације нација југоисточне Азије /Асеан/ у домену одбране", изјавио је вијетнамски премијер Нгујен Тан Дунг, чија земља предсједава Асеаном.

Састанку, на коме учествују министри одбранеземаља Асеана, Кине, САД, Јапана, Јужне Кореје, Индије, Русије те Новог Зеланда претходили су јучерашњи билатерални сусрети.

Амерички министар обране Роберт Гејтс изјавио је јуче у Ханоју да би азијске државе требало да рјешавају територијалне спорове мултилатерално, што је концепт који је подржао Вијетнам и неке друге земље у регији, али коме се противи Кина.

"Овај састанак указује да би битна питања као што су територијални спорови, тероризам и борба против гусара требало рјешавати мултилатерално", изјавио је Гејтс.

Он је додао да искључиво ослањање на билатералне односе није довољно, већ су потребне мултилатералне институције како би се суочили са најважнијим безбједносним изазовима у овој регији.

Асеан је регионална међународна организација држава у југоисточној Азији, створена 1967. године с циљем развоја међусобних политичких, економских и културних односа те промовисања регионалног мира и стабилности.

Ову организацију чини десет држава - Брунеји, Индонезија, Камбоџа, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog