Svijet

Французи се спремају у штрајк

ПАРИЗ - Француски раднички синдикати најавили су за данас, трећи пут у овом мјесецу, нове демонстрације и обуставе рада у знак противљења због реформе пензионог система.


Француски министри желе да подигну старосну границу за одлазак у пензију са 60 на 62 године а за добијање државне пензије са 65 на 67 година.


Администрација за цивилни ваздушни саобраћај саопштила је данас да је због штрајка отказана половина одлазних и долазних летова.

Радници из енергетског и сектора јавног превоза данас треба да гласају да ли ће се придружити штрајковима.

Штрајкови ће бити организовани уз обавјештење о цјелодневној обустави рада и чланови синдиката гласаће на крају дана да ли су за наставак обуставе рада.

Међу онима, који су се већ изјаснили да су за штрајк на неодређено вријеме, су радници државне жељезнице (СБЦФ), те гасне и електро компаније.

Штрајк радника на нафтним и теретним терминалима око града Марсеја ушли су у трећу седмицу. Око 50 бродова блокирано је изван марсејске луке због чега је компанија "Тотал" затворила рафинерију "Ле Меде" усљед недостатка нафте. Током седмице најављено је и могуће затварање још четири рафинерије.

Медији наводе да француски предсједник Никола Саркози, чија је популарност тренутно на најнижем нивоу, не намјерава да попусти у реформи пензијског система за коју вјерује да ће му донијети нови мандат на изборима 2012. године. Међутим, аналитичари упозоравају да би овај сукоб у Француској могао да доведе до озбиљног уличног насиља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog