Politika

СНСД и СДС: Чека се званична потврда

БАЊА ЛУКА - Коалиција двије највеће политичке странке у Републици Српској (РС) СНСД-а и СДС-а чека још само доношење званичне одлуке о сарадњи на нивоу БиХ, потврђено је у централама ових партија.


Како пишу "Вечерње новости", ова коалиција ће за сада бити формирана у парламенту БиХ, док ће Народна скупштина РС остати ускраћена за заједнички наступ ове двије странке.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да је Предсједништво партије одлучило да се обаве разговори са свим парлментарним странкама у РС и БиХ, а на питање да ли је већ било разговора са СНСД-ом одговорио је да је било неформалних контаката, али да су они остварени и са другим странкама.

"Мислим да је већ сада извјесно да ћемо разговарати са СНСД-ом на нивоу БиХ, али тек када се склопи читава политичка слика. У јавности су се појавиле спекулације да ће СНСД и СДС бити у коалицији и у Народној скупштини РС, што морам да демантујем", рекао је Босић.

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да је њихов став да се у коалицију у Народној скупштини РС иде са ДНС-ом и Социјалистичком партијом /СП/, док су за парламент БиХ отворени и за коалицију са СДС-ом, јер се тамо бране интереси РС и потребно је јединство српских представника.

Он је рекао да је Републици Српској потребно десет гласова у Представничком дому парламента БиХ и да ће то бити гласови СНСД-а и СДС-а.

"Коалиција са СДП-ом и ПДП-ом не долази у обзир нигдје, а оно што је сада јасно је да је СНСД усагласио ставове са ХДЗ-ом БиХ на државном нивоу", рекао је Васић и додао да је први циљ СНСД-а формирање власти у РС.

Према његовим ријечима, СНСД је до сада неформално разговарао са свим партијама, осим са ПДП-ом, а чекају се званични, када ће се састати делегације странака.

"Прије тога, разговоре са свим странкама из РС и, наравно, СДС-ом ће обавити нови предсједник Милорад Додик", додао је Васић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog