Svijet

Дан жалости у Украјини

КИЈЕВ - У Украјини је данас дан жалости дан, након што је 43 лица погинуло у судару теретног воза и аутобуса у централно-источном дијелу земље.


Заставе на јавним установама спуштене су на пола копља, а на телевизијским станицама гледају само емисије озбиљног карактера.

У најсмртоноснијом несрећи у Украјини, од 1991. године када је ова земља стекла независност погинуло је 43 људи, од којих троје дјеце.

Аутобус је био на путу између градова Марганетс и Никопола и већина путника су били запослени у локалним фабрикама.

Несрећа се догодила јуче око 8.00 часова ујутро, када је аутобус ударила локомотива на аутоматском жељезничком прелазу у провинцији Дњипропетровск, на истоку Украјине.

Очевици су изјавили да је локомотива, која је била без вагона, гурала аутобус око 30 метара прије него што се зауставила.

У вријеме несреће у аутобусу је било 38 путника, од којих троје дјеце.

Из украјинске државне жељезничке компаније "Укржељезница" саопштено је да су у вријеме несреће рампе на прелазу биле спуштене и укључена упозоравајућа свјетла.

У саопштењу се додаје да је у току истрага због чега је возач аутобуса, који је погинуо у овој несрећи, игнорисао ова упозорења.

Украјински предсједник, који је прогласио дан националне жалости, позвао је на увођење јаче контроле на прелазима.

Премијер Микола Азаров најавио је да ће породице погинулих добити по 12 650 долара из владиних фондова за помоћ у ванредним ситуацијама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog