Svijet

Чиле: Седморица рудара на површини

САН ХОЗЕ - Спасилачке екипе до сада с у извукле седморицу од 33 рудара који су од 5. августа били затрпани у окну рудника Сан Хосе у Чилеу.


Рударе су на површини дочекали загрљаји, смијех и сузе, преносе агенције.

Први је извучен Чилеанац Флоренсио Авалос, кога су на површини дочекали седмогодишњи син Бајрон, супруга и предсједник Чилеа Себастијан Пињера.

Сат касније извучен је Марио Сепулведа Еспина, који је, пошто је загрлио жену, поклонио спасиоцима каменчиће из рудника и неколико пута скочио како би показао да је у доброј форми.

На површини су се потом појавили Хуан Иљанес и, нешто касније, Карлос Мамани, једини Боливијац међу рударима.

Петог рудара Џимија Санчеза дочекао је отац, такође, рудар, који је носио дрес омиљене фудбалске екипе свог сина.

Поздрављање и загрљај трајали су минут до два, а потом је овај 19-годишњак испраћен аплаузима.

Нешто касније на површину је извучен шести рудар - Осман Араја који је заплакао у наручју супруге, а након њега је на површину изашао и Хозе Охеда /45/, рудар који је написао фамозну поруку коју су спасиоци уочили 17 дана након несреће у руднику.

Порука "у склоништу смо нас 33" вратила је наду породицама рудара који су већ мислили да су њихови најближи страдали 5. августа, када се догодила несрећа у руднику у Сан Хозеу.

Преостали рудари требало би да буду извучени у наредним часовима.

Акцију спасавања прати више од 1.000 новинара, али дозволу за снимање изласка рудара из окна имају само владин фотограф и чилеанска државна телевизија, која емитује пренос извлачења практично уживо, са закашњењем од 30 секунди за случај да се догоди нешто непредвиђено.

Пред почетак акције је у окно, на дубину од 625 метара, спуштен један члан спасилачке екипе како би помогао у спасавању.        Послије извлачења првог рудара, у јаму је спуштен и други спасилац.

Прво извлачење капсуле је трајало 16 минута, а спуштање, под дејством гравитације, један минут дуже.

Како су раније пренеле агенције, металним цијевима осигурано је 96 метара пробушеног отвора да не би дошло до његовог урушавања приликом акције спасавања.

Преостали дио отвора кроз који иде специјална капсула пролази кроз чврсту стијену, па спасиоци сматрају да у том дијелу неће доћи до урушавања.

У операцији извлачења капсулом "феникс" учествује 16 посебно обучених спасилаца, припадника чилеанских специјалних снага.

Рудари су претходно обавијештени о томе који од њих ће бити извучен први - најприје иду психички најстабилнији и најискуснији, у случај да нешто крене наопако, а затим они слабији и болеснији.

Рудари на себи имају џемпере, због разлике у температури, јер су под земљи били на температури од 32, а ноћу и до 36 степени Целзијусових, док је тренутна температура око четири до пет степени, и тамне наочаре да не би оштетили вид.

Одмах се подвргавају медицинском прегледу по угледу на астронауте, а потом се пребацују у болнице на детаљне прегледе.

Први рудари, извучени из чилеанског рудника, пребачени су данас хеликоптером у град Копијапо, гдје ће провести 48 часова. Они ће бити подвргнути детаљним медицинским анализама, прије него што се врате својим породицама.

Они су смјештени у посебном крилу болнице, припремљеном специјално за њих, са замраченим прозорима како би били заштићени од дневне свјетлости.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog