Tema nedelje

Стипендирање: На равне части свима?

Прије два дана званично је објављен конкурс Министарства просвјете и културе РС за стипендирање студената.


 

Студенти ће конкурисати за 1.036 стипендија за студенте који студирају у РС и иностранству на сва три циклуса студија, за шта ће бити издвојено укупно 2.100. 000 КМ.

Укупно ће бити додијељено 734 стипендија за успјешне студенте на сва три циклуса студија, 230 стипендија осталим студентима на првом циклусу студија, 20 стипендија за студенте са инвалидитетом који остварују право на додатак за туђу његу и помоћ, 16 за студенте првог циклуса студија из изразито неразвијених општина РС и 36 стипендија за студенте на сва три циклуса студија који студирају у иностранству.

Стипендије Министарства у појединачним износима остају на прошлогодишњем нивоу од 200 КМ мјесечно за студенте првог циклуса студија, 2.500 КМ једнократне помоћи за студенте на другом циклусу студија и 3.000 КМ једнократне помоћи за студенте на трећем циклусу студија.

У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија Министарство просвјете и културе РС ове године додијелиће укупно 734 стипендије, од чега за први циклус студија на високошколским установама које се финансирају из буџета РС 626 стипендија, од чега у инжењерству и технологији 140, медицинским и здравственим наукама 145, у природним наукама 36 ,пољопривредним наукама 20, друштвеним наукама 210 и 75 хуманистичким наукам. У истој категорији за први циклус студија на високошколским установама које се не финасирају из буџета РС биће додијељено 60 стипендија од чега пет за студенте природних наука, 14 инжењерство и технологија, седам медицина и здравствене науке, 23 друштвене и 10 хуманистичке науке. За студенте другог циклуса у категорији успјешних студената биће додијељено укупно 41 стипендија, а трећег циклуса студија седам стипендија.

За студенте у иностранству предвиђено је укупно 100.000 КМ под условом да се ради у студијским програмима који се не изводе у РС и имају просјек оцјена изнад девет, а биће додијељено укупно 36 стипендија, од чега 11 за студенте првог циклуса студија, 15 другог и 10 трећег циклуса студија.

Савез студената: Наше заслуге

У условима овогодишњег конкурса, исправљена је једна неправда из прошлогодишњег, када је студетима из РС, који студирају у иностранству било дозвољено да користе стипендије из два извора, што није био случај са домаћим колегама, који су имали право само на један. Тако се дешавало да становници РС на студијама у Србији имају двије стипендије из РС, а на тамошњим универзитетима су такође оствариввали ''домаћа права''.

- Захтијевали смо и да студенти који студирају у иностранству остварују право на само једну стипендију како се не би дешавало да студенти који студирају у РС имају право само на једну стипендију а студенти из иностранства на двије и више – рекао је Младен Чанчаревић из Уније студената РС.

Наведени услов за студенте у иностранству, један је од приједлога Уније студената, који је Министарство прихватило током израде Правилника о стипендирању, који је био правни основ за расписивање конкурса.

Други приједлог о расписивању конкурса по научним областима, такођ је пеихваћен. За сваку област треба да се предвиди тачан број стипендија, а овакав захтјев УСРС се темељио на великом броју захтјева студената који студирају техничке и природне науке јер је велики број стипендија одлазио на друштвену област.

- Такође смо инистирали на приједлогу да и студенти са инвалидитетом буду заступљени у овом правилнику и да под за њих предвиђеним условима остварују право на стипендију – рекаo је Чанчаревић за Фронтал.

Министар Антон Касиповић је позивао представнике студентских организација да у било којој фази одлучивања о томе ко ће добити стипендију раде са Министарством и остваре увид у начин бодовања.

Ове године се уводи и обавеза за студенте из иностранства који добију стипендију да се након завршених студија ставе на располагање за запошљавање у РС.

Осим просјека и броја положених испита бодоваће се и социјални статус студената, да за стипендије могу конкурисати и студенти са мјестом пребивалишта у РС који студирају у Федерацији БиХ на студијским програмима ветерине, радиолошке технике и латинског језика.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog