Tema nedelje

Бања Лука у клинчу са глобалним отопљавањем

Град Бања Лука се још од јануара 2009. године, према Споразуму којем је приступила, треба активно борити против климатских промјена.


 

Данас је у Бањој Луци одржана Конференција за новинаре поводом активности Административне службе Града Бања Лука у циљу  промоције одрживе енергетске политике и активног учешћа у спречавању глобалног затопљења и негативних посљедица климатских промјена.

Град Бања Лука је у јануару 2009. године међу првим у региону приступио Споразуму градоначелника европских градова. Према овом споразуму, градоначелници су се, између осталог,  обавезали на израду  одрживог енергетског акционог плана развоја града (енг. Sustainable Energya Action Plan – SEAP).

Град има Савјет за климатске промјене

Скупштина Града Бања Лука формирала је Савјет за климатске промјене и усвојила Акциони план енергетског одрживог развоја који даје смјернице за провођење  пројеката, примјену мјера енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије. Одрживим енергетским акционим планом Града Бања Лука је предвиђена реализација преко 70 пројеката који ће као резултат дати  смањење  емисије CO2 у Граду  Бања Лука  од 20% до 2020. године  изјавила је Љубица Милановић, шеф Одсјека за развој, европске интеграције и инвестиције.

Енергетска ефикасност је једна од најзначајинијих одлика одрживог развоја и један од  главних инструмената који се користи у борби против климатских промјена. БиХ се ратификацијом Kјoтo протокола и Оквирне конвенције УН о климатским промјенама обавезала да ће спроводити пројекте у циљу смањења емисије стакленичких гасова, а  ЕУ је препознала значај локалних управа, јер управо оне имају  кључну улогу у креирању политика у овом правцу, нагласио је Петар Гверо из Савјета за климатске промјене.

Савјет за климатске промјене града Бања Лука организује конференцију “Енергетски дани, Бања Лука 2010”  која ће се одржати од 22-24. новембра приликом чега је предвиђено неколико активности.

Сајам енергије у Банском Двору, нове сијалице у Гимназији..

У бањолучкој гимназији реализоваће се пројекат замјене постојеће расвјете са LED расвјетом,  док је у холу Банског двора планиран Енергетски сајам гдје ће се моћи погледати производи и услуге комапанија из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Веома значајан догађај на енергетским данима је конфернцијa на коjoj ће излагати еминентни стручњаци, привредници, представници  међународних институција, компанија и банака, изјавио је Славиша Јелисић, Савјет за климатске промјене.

Партнер Административне службе Града Бања Лука на пројекту је УНДП, док у организацији Eнергетских дана учествују ''ГТЗ'' и УСАИД.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog