Tema nedelje

Помозимо дјеци

Потребно је само мало воље да се нешто покрене, а ако је у питању хумана ствар, природним путем глас ће да стигне до великог броја људи.


Друштвене мреже се можда не могу назвати природним путем, али олакшицом помоћу које ће се људи лакше окупити око доброг дјела или идеје, свакако могу.

Недавно је, разноразним манифестацијама, мање или више корисним , обиљежен Дан дјетета. Неформалана група грађана Бање Луке, или љепше речено, група пријатеља, схватила је да је Дан дјетета - сваки дан. Они су одлучили да помогну дјеци косрисницима јавне кухиње Црвеног крста у Бањој Луци, тако што ће сакупити млијеко, воће, слаткише и друге ствари којих мањка у исхрани ових малишана.

- На идеју сам дошао када сам читао чланак о једном дванаестогодишњаку, који сваки дан бициклом долази у јавну кухињу Црвеног крста у Бањој Луци по храну за себе и своју браћу и сестре и док чека у реду, машта како би било да се уз оброк дијеле и слаткиши – каже Игор Икаловић, покретач акције, који је првобитно намјеравао да однесе слаткише само поменутом дјечаку.

Међутим, у договору са пријатељима, путем Фејсбука, глас да је потребно бар мало ''засладити'' живот дјеци, стигао је до више од 100 људи за један дан. Тај број се увећао за неколико пута, а свако је донио по нешто. Неко два тетрапака млијека и килограм наранџи, неко слаткише, једна фирма је донирала 100 кутија чаја, друга довезла два пуна гепека помоћи...Сакупљено је десетак великих врећа разноразних прехрамбених производа.

- Када смо се пријатељица и ја први пут појавили у Црвеном крсту и рекли да хоћемо да помогнемо, тамо су били збуњени, не вјерујућу да нисмо некакво предузеће или невладина организација. Тамо смо сазнали и да тој дјеци за Нову годину спремају комплетнији оброк, а то значи да ће поред ручка добити још, замислите, наранџу и чашу млијека, што нас је гануло – прича Икаловић.

Ови људи се неће зауставити на овоме што су урадили већ планирају нову иницијативу. У Центру за социјални рад су сазнали да многи, којима је непоходно да користе јавну кухињу Црвеног крста, нису у могућности да дођу у Бању Луку јер живе у приградским насељима и удаљенијим мјестима. Добри људи о којима сте овдје читали ће организовати прикупљање и развожење помоћи до поменутих породица.

Акција прикупљања помоћи дјеци корисницима јавне кухиње Црвеног крста  је почела у четвртак, 25 новембар, а траје до сутра. Сви који хоће да помогну могу се јавити на бројеве 051 200 148 и 066 808 099.

Жељко Свитлица

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog