Tema nedelje

Музеј дјетињства Дејтонске БиХ

У Музеју Републике Српске у понедјељак је отворена изложба ''Петнаест година од потписивања Дејтонског мировног споразума''.


Изложбу је отворио предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радамновић, а присуствовали су Валентин Инцко, високи представник у БиХ, Емил Влајки, потпредсједник Републике Српске, као и представници амбасада и конзуларних представништава у БиХ.

Тематском поставком "Петнаест година од потписивања Дејтонског мировног споразума" Музеј РС је окончао јубиларни програм поводом 80. годишњице ове културне институције.

Изложба: 15 година од потписивања Дејтонског споразума from Frontal.RS1 on Vimeo.

Аутори ове историјске поставке су Драго Трнинић, музејски савјетник историчар, и Драгана Сандић, дипломирани правник, специјалиста дипломатско-конзуларног права.

Аутори су обајснили да поставка приказује реалне и објективне догађаје који су се дешавали у периоду од 1990. до 1995. године, али и до данас.

Изложба је смјештена у једну просторију и ако је судити према јучерашње послијеподневу, није превише посјећена. Уосталом, као ни Музеј уопште.

Од Кутиљера до Бакира

Са десне стране, изложбу отварају слике Радована Караџића, Стјепана Кљујића и Алије Изетбеговића, а изнад њих етничка мапа БиХ из 1991. године. Изложбени низ се наставља хронолошки, Танјуговим фотографијама разговора представника три партије у БиХ, сликама прве Скупштине српског народа.

Слиједи колаж фото забиљешки са преговорима о прекиду рата, почевши од Кутиљреовог плана, а све илустровано са мапама тада предложених рјешења територијалне подјеле БиХ. Централно мјесто иложбе о споразуму из америчког града Дејтона, заузима сто са три столице, изнад којег су заставе Русије, Њемачке, Велике Британије, САД, Француске и Европске уније. На столу су три оловке спремне за потпис.

Даље лијево је и сам Споразум, чији оригинал, према истрази кантоналног тужиоца у Сарајеву из 2008. године, ''никада није достављен Предсједништву БиХ и нико не зна гдје се налази''. Прошле године, 28. новембра, Француска је доставила БиХ овјерену копију Дејтонског споразума, са свим анексима.

Прије него напустите просторију и изложбу посвећену, према мишљењу Милорада Додика,''најбољем споразуму постигнутом у свијету након Другог свјетског рата'', погледом ће вас са заједничке слике испратити најновије трочлано Предсједништво БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog