Tema nedelje

Фронталове новогодишње награде

Oвако је изгледао залазак Сунца изнад Бање Луке, првог дана 2011. године.


Центар наше галаксије и звијезда која емитује топлоту и свјетлост, неопходну за живот на нашој планети, ''на пола копља'' извирујући изнад магле и смога који је покрио највећи град РС, можда намјерно прави слику наше стварности.

На пола копља су од јутрос и очи многих, капци тешки од крви у којој још струје остаци љековитих горких листова и ракија, црних пива и жестоких алкохолних пића.

Вријеме је одмора и сабирања рачуна, сви смо уљуљкани испод  магле поменуте, а сунце видимо на пола са урођеном људском новогодишњом надом да ће оно наставити да сија и сутра - а ми само још мало да одспавамо.

Славило се синоћ, највише по кућама, много, и како нашам народу и омладини доликује, по кафанама, ресторанима и клубовима, у неким градовима на централним трговима. Пар стотина људи на Тргу Крајине у Бањој Луци, кажу извјештаји. Ако је тако, онда је стварно требало укинути сва централна славља у Српској и паре послати угроженима у полавама. Да Нова година почне са солидарношћу.

Сурова релност, које на хаје за датуме и празнике, каже: Синоћ је био петак, данас је субота, у понедјељак је опет радни дан за већину, јер запослени по државном административном апарату и фирмама и остали буџетски корисници, још увијек нису већина, мада су им радна мјеста гравитационо тежиште на које циља ова друга већина. Онда би сви могли лијепо да поштују републичке празнике и не раде, а овако се мора на посао. Због кредита, због преживљавања, због новца, оног ''на који су пријављени'', а и оног који се добија на руке, што је наше традиционална утаја пореза, на коју сви жмуре попут сунца са почетка приче.

Ипак, пошто Сунце сија непрестано, и то је његова главна особина, а стално обнављање неуништивог живота његова божанска функција, сви под хитно треба да почну, не да сијају, већ да сију, окопавају и залијевају. Пожњађемо само оно што роди у башти и само онолико колико засучемо рукаве и заблатњавимо руке. Сунце ће нам свесрдно помоћи.

Фронтал жели свим својим читаоцима, сарадницима и блогерима, ревносним и вриједним коментаторима, као и свим осталим људима много успјеха у новом љету. Здравље је увијек прво на списку жеља. Обећајмо једни другима да ћемо бити поштени и вриједни и одмах дјелујмо у том правцу.

Да наредног првог јануара усликамо зору.

А сад награде...

Да не би све звучало превише комунистички, ми смо се постарали да направимо кратак списак са достигнућима године. Титуле су измишљене, али поступци и личности које су их због поступака заслужиле, нису. Ове године је изостала додјела наших оскара популарности, са сликањем и церемонијом , што не значи да ће тако бити за 365 дана.

''Развални алат године '' - Станислав Чађо

''Салто мортале године'' - Драгомир Бабић

''Леват  године'' – Бојан Бајић

''Стипендиста године''- Садик Ахметовић

''Џемпер године'' - Мићо Мићић

''Тата године''- Милорад Додик

''Премаскирање године''- Ново Грујић

''Навијач године'' - Борис Тадић

''Успаванка године'' - Огњен Тадић

''Загонетка године''- Жељко Копања

''Стабилност године'' - Зоран Мастило

''Католик године'' - Жељко Комшић

 

Срећни празници!

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog