Društvo

Додик: Резултати се не виде и зато оштро против организованог криминала

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је борба против организованог криминала важан фактор европских интеграција...


...и у том смислу затражио од свих правосудних институција у Српској да покажу спремност и снагу да се уђе у тај обрачун.

У писму, које је предсједник Републике упутио свим правосудним институцијама у РС, наводи се да у борби против организованог криминала не смије бити повлаштених, ни међу задуженим за провођење закона, полицијом, тужиоцима и судијама.

"Нажалост, досадашњи резултати Вашег рада не виде се довољно у јавности, у којој постоји перцепција да у овим институцијама постоје поједници, чији рад није довољно професионалан и савјестан. Због тога морамо учинити све да, уз Вашу помоћ, такве појединце идентификујемо и замијенимо онима који ће адекватно одговорити на изазове са којима се суочавамо", наводи се у писму.

У писму се наглашава да борба против криминала и корупције мора бити присутна на свим нивоима и у свим институцијама, али да никако не смије да прерасте у реваншизам било које врсте, хајку, изванправно и изванзаконско дјеловање.

"Обрачун против организованог криминала и корупције, иако перманентан, мора добити нову енергију, на свим нивоима, и у свим сегментима друштва. Као предсједник Републике Српске то од Вас очекујем, и бићу Вам највјернији савезник у заједничким настојањима да грађанима Републике Српске осигурамо просперитет, сигурнији живот, и ојачамо повјерење у институције система", истакао је Додик.

Борба против криминала и корупције, истакао је предсједник Додик, мора бити сталан процес у којем нема предаха.

"Такође, од Вас очекујемо да предложите измјене и јачање законских рјешења и мјере, које ће адекватно санкционисати кривична дјела и побољшати ефикасност институција правосуђа", наводи се у Додиковом писму објављеном на сајту предсједника Републике.

Подсјетивши да према Уставу РС, члан 69., предсједник Републике представља Републику и изражава њено државно јединство, Додик је нагласио да у потпуности поштује уставно начело подјеле власти, без жеље и намјере да овим путем утиче на активности и одлуке представника судске власти, али жели да, као предсједник Републике, скрене пажњу на неколико чињеница.

"У протеклих пет година успјели смо да стабилизујемо Републику Српску и одбранимо слово Дејтонског споразума. Република Српска стабилизована је економски и политички, неки велики пројекти су започети, а неки од њих успјешно окончани. Важан фактор за даље јачање Републике Српске, њеног просперитета, развоја и европског пута, је подизање привреде и привлачење инвестиција с једне, и борба за правну државу, тачније борба против криминала и корупције, с друге стране", истиче се у писму предсједника Републике.

Додик је подсјетио да је Влада РС крајем 2008. године усвојила Стратегију борбе против криминала и корупције, на основу које су све институције биле дужне да утврде акциони план за ту борбу. "Подсјећам да су сви законски предуслови за дјеловање органа, задужених за спровођење закона, давно испуњени, да су давно формирани Специјално тужилаштво за борбу против организованог криминала и Јединица за посебне истраге при МУП-у РС", наводи се у писму предсједника Републике.

Додик је нагласио да је Народна скупштина РС донијела и Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичних дјела, а при МУП-у РС ради Јединица за финансијске истраге и Агенција за одузимање имовине стечене извршењем кривичних дјела.

"Овим су законске обавезе Владе и Народне скупштине Републике Српске извршене, али не и обавезе полиције, тужилаца, судија, инспектора, чији је задатак да законе примјене у пракси и покажу одлучност у борби против свих видова организованог криминала, који може да дестабилизује и урушава РС", поручио је предсједник РС Милорад Додик.

Писмо, које је предсједник Републике упутио јуче, достављено је Министарству правде и Министарству унутрашњих послова РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog