ЕУ треба да уведе санкције домаћим политичарима, ако коче БиХ на путу ка ЕУ?

У жељи да сазнамо како размишља народ о актуелним питањима у РС и БиХ, Фронтал је наручио истраживање јавног мњења. Прво у низу истраживања које ћемо објавити бави се најављеним санкцијама ЕУ према политичарима из БиХ за које они процјене да коче пут БиХ ка ЕУ.


Истраживање агенције Прајм Комуникејшенс (Prime Communications) за потребе портала Фронтал.ба

Укупно је испитано 1.200 испитаника (600 из Федерације БиХ и 600 из Републике Српске) техником усменог интервјуа, на основу унапријед припремљеног упитника. Популација репрезентована истраживањем је дефинисана као општа популација Босне и Херцеговине, старија од 18 година. Примјењен је више-етапни стратификовани случајни узорак (могућа грешка ± 3%).

Истраживање је реализовано од 25. марта до 03. априла 2010. године.

Увођење санкција домаћим политичарима који коче приближавање Босне И Херцеговине Европским интеграцијама би у потпуности подржало 54,2% испитаника, али требамо имати на уму да је тај степен подршка различитог интензитета. Овом се противи 20,4% грађана Босне И Херцеговине, док је 13,5% одбило да одговори на ово питање.

У Републици Српској, кажњавање домаћих политичара који стоје на путу Босне и Херцеговине ка Европској унији, би подржало 49,1% грађана, док је та подршка у Федерацији БиХ 59,5%.

Такође у Републици Српској налазимо и веће противљење овим активностима Европске уније (29,8%), док се у Федерацији БиХ противи 11% грађана.

НАПОМЕНА:

У складу са препорукама Савјета Европе медији су приликом објављивања резултата истраживања дужни да објаве сљедеће елементе:

  1. назив организације која је наручила истраживање;
  2. назив агенције која је спровела истраживање и метод који користи;
  3. узорак и могућа одступања;
  4. датум спровођења истраживања.

Молимо све медије који буду преносили резултате овог истраживања да се придржавају ових препорука.

У недјељу ћемо објавити друго у низу истраживања које смо наручили, а које ће нам понудити одговоре грађана РС и БиХ на питање да ли треба укинути Суд БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog