Društvo

Кустурица: Каменград симбол пацифизма

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и прослављени српски режисер Емир Кустурица представили су у Београду пројекат изградње Андрић-града, односно Каменграда у Вишеграду, и истакли да ће Каменград пројектовати дух РС, који проистиче из Андрићеве литературе.


Изградња Каменграда, за који је речено да је у функцији развоја мултуетничког живота и пацификације, почеће 28. јуна, уз перформанс, у којем ће учествовати Симфонијски оркестар, који ће свирати оперу "Кармина бурана", уз звуке багера и камиона на градилишту.

Планирано је да изградња града од 17 500 квадратних метара буде завршена за четири године, односно да градске куће у граду са околним улицама буду стављене "под кров" до децембра, а да у септембру идуће године буду отворени, као и да читав пројекат кошта од 10 до 12 милиона евра.

Предсједник Српске је рекао да је све спремно за почетак изградње Каменграда, на Видовдан 28. јуна, и додао да се неће стати док све у року не буде завршено, оцјењујући да ће Вишеграду бити враћена душа.

"Желимо да тај град живи са два велика имена - Иве Андрића и Емира Кустурице", нагласио је Додик, наводећи да ће Република Српске донијети све потребне прописе и омогућити сву могућу подршку да тај град заживи.

Он је навео да ће Вишеград тако добити нови садржај и мјесто које заслужује, као и да ће изградњом овог града бити скренута пажња туристичке, културне и сваке друге јавности на Вишеград, гдје очекује 200 000 до 300 000 посјетилаца годишње.

"Каменград се не гради да би се изазивао неко, него да се мотивишу људи да почну да изучавају историју, да се баве културом, књижевношћу и да промовишу ту средину. Каменград је један од најбољих поклона Вишеграду и прилика да се одужимо Андрићу", рекао је Додик.

Кустурица је нагласио да је ово први пројекат у историји човјечанства који настаје инспирисан литературом, односно дјелом великог српског књижевника и нобеловца Иве Андрића и да ће он бити симбол пацифизма да источна Босна не буде "стратиште гдје једни друге убијају".

Говорећи о могућим критикама које ће доћи из федералног дијела Сарајева, Кустурица је рекао да већина људи зна да је изградња овог каменог града нешто што је добро, али да ће се "увијек наћи нека елита", која ће бити против.

"Како год муслимански дио Сарајева буде реаговао, промашиће тему, пошто овај град треба да пацификује сва досадашња ратна искуства, која нису дозволила да се развије та ренесансна идеја, које за вријеме Отоманске империје није било", рекао је Кустурица.

Он је додао да ће та "пацификација и њихова идеја у Сарајеву о мултиетничком животу, кога толико прижељкују и који се тамо наводно одвија", у Каменграду добити споменик и да би овај град требало да пацификује сваку идеју, а нарочито ратну и ту дивљу која је из народа исциједила најгоре.

"Овај град се гради да никад не буде срушен, што је сасвим обрнуто од случаја рушења бисте Андрићу у Вишеграду", рекао је Кустурица, наводећи да ће овај камени град бити оличење духа Андрићеве литературе и да ће Вишеград коначно добити и "срце" и биће му враћен дигнитет, с обзиром да је ријеч о граду за који се везују страдања народа.

"То ће бити град без касарне, кога ће чувати његова традиција и чињеница да је настао из литературе", рекао је Кустурица, који је на прес-конфернцији представио на видео-пројекцији изглед Каменграда, који ће садржавати све историјске периоде, отомански, аустроугарски, данашњи.

Вишеград ће изградњом Каменграда добити позориште, мултиплекс, кућу посвећену Андрићу, уз идеју да се његов пепео пренесе у ту кућу, а биће изграђени и школа и хотел, стари дућани, црква...

Овај камени град биће и сценографија за ново Кустуричино умјетничко дјело - филм "На Дрини ћуприја", за који још није речено када би могао почети да се снима, јер су потребна огромна новчана средства.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog