Tema nedelje

Џомбић - Најновији рок за аутопут

БАЊА ЛУКА - Аутопут Бањалука - Градишка биће састављен и завршен пресвлачењем посљедњег слоја до краја године - изјавио је премијер Републике Српске Александар Џомбић.


Приликом данашњег обиласка трасе аутопута Џомбић је рекао новинарима да га је извођач радова обавијестио да је почео са полагањем завршног слоја од ријеке Саве, као и да је ријеч о завршном слоју првом такве врсте у БиХ.

"Аутопут је практично састављен са Маховљанском петљом и још су остала два километра друге траке како би био спојен цијели аутопут", рекао је Џомбић.

Предсједник Владе РС је додао да је Маховљанска петља са техничког и грађевинског становишта веома захтјевна, а можда и најкомпликованија петља на простору БиХ, и подсјетио да је рок за извођење радова на петљи мај сљедеће године.

"Радови на овој дионици су пролонгирани због имовинско-правиних односа, које сада рјешавамо", додао је Џомбић.

Када је ријеч о изградњи мосту на Сави према Хрватској, Џомбић је рекао да су у току преговори са Владом Хрватске и ресорним министарством, те да би у наредних два три мјесеца требало пронаћи модалитет на који начин склопити уговор и кренути у изградњу.

Он је подсјетио да би рок за извођење тих радова требало да буде двије године.

Џомбић је нагласио да Влада РС може да исфинансира изградњу моста, јер има резервисана средства из кредитне линије, као и да је у овом случају за сваку врсту договора, и о извођачу и о финансирању, "само да мост буде изграђен и аутопут пуштен у пуни капацитет".

"Мислим да ћемо за три године завршити и аутопут Бањалука - Добој, па ћемо имати комуникацију и од Добоја према Хрватској", рекао је Џомбић.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је да је за очекивати да ће дијелови аутопута на којима није било никаквих проблема бити завршени до краја ове грађевинске сезоне.

"С друге стране, очекујемо да до краја октобра буде завршен и дио аутопута који је радио италијански извођач Видони, а који се повукао из пројекта", рекао је Џомбић.

(Срна/Фронтал)

 

Везане вијести:

Додик: Аутопут Бања Лука - Градишка у јуну

Бројач: 000; 00; 00; 00

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog