Tema nedelje

Додик: Репубика Српска - наш завјет

БАЊАЛУКА- Република Српска je завјет да ћемо живјети као слободни и достојанствени људи, а у њу je уграђена наша вјековна борба против тираније и зла, против фашизма и нацизма, поручио је данас предсједник Српске Милорад Додик.


"Прије 20 година, на данашњи дан створена je Република Српска. Створена је плебисцитарном вољом српског народа, на миран начин, одлукама демократски изабраних народних посланика у Скупштини српског народа у БиХ.

Република Српска настала је као историјска потреба и израз легитимне воље српског народа, а не као резултат ратних сукоба, јер је у то вријеме у БиХ био мир", рекао је Додик на свечаној академији поводом обиљежавања Дана и крсне славе Српске - Светог архиђакона Стефана.

Према његовим ријечима, стварање Републике Српске било је у времену разарања Југославије, када су други комадањем заједничке државе долазили до националних држава, кршењем Устава, међународног права и права других народа који су у тим државама постајали мањине.

"Република Српска је све вријеме трајања рата имала статус ратујуће стране и као таква учествовала је у свим мировним преговорима које је водила међународна заједница, чиме смо још тада имали признат међународно-правни субјективитет" - поручио је Додик и објаснио:

"Свој легитимитет и легалитет, као основе суверене власти, унијели смо и највећим дијелом задржали потписивањем свих 11 анекса Дејтонског споразума. Поред свих атрибута суверености, потврђено нам је и право на законодавну, извршну и судску власт, као и право на војску".

Он је оцијенио да је Српска данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, а њен став се поштује на регионалном и ширем плану.

"Желимо да наставимо да развијамо добре односе са братском Србијом, Русијом, Израелом, ЕУ, САД... државама у региону и широм свијета. И данас не можемо, а да се не сјетимо наших сународника на Косову, и још једном поновимо нашу подршку Србији и њеним настојањима да сачува суверенитет у околностима када су интереси моћних изнад међународног права и правде", нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

Академија, која се одржава у бањалучкој дворани "Борик", почела је химном Републике Српске у извођењу Хора "Србадија" из Бијељине.

Академији присуствују предсједник Србије Борис Тадић, премијер Србије е Мирко Цветковић, потпредсједник Владе Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј са владикама.

Свечаности присуствују предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министри, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић и народни посланици, члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, те српски представници у Савјету министара.

Међу присутним су и бивши предсједници Републике Српске, представници институција Српске, Срби из дијаспоре, академици, начелници општина у Републици Српској и многобројне личности из јавног и културног живота.

Академији присуствује и делегација ХДЗ-а БиХ у којој су Драган Човић, Вјекослав Беванда и Борјана Кришто.

Након академије, у 15.00 часова у згради Владе Републике Српске биће приређен свечани пријем за званице поводом Дана Републике Српске и крсне славе - Светог Архиђакона Стефана.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog