Tema nedelje

Бањалучани могу боље

Недавно је градоначелник Бањалуке, Драгољуб Давидовић, изјавио да овај град „у зимским условима функционише несметано и без проблема“. И стварно је тако.


Наши суграђани се немају на шта пожалити у овом периоду, када свакодневно гледамо извјештаје из других дијелова Републике Српске или региона. Бањалучки путеви су очишћени, енергетско и водо-снадбијевање је беспрекорно. Одржавају се спортска такмичења, кафићи су пуни. Чак, на сву срећу, нема ни честих саобраћајних незгода које би отежани услови за вожњу могли да проузрокују.

Ипак, могло би још боље. Али, то не зависи у потпуности од Административне службе града или неке друге институције. То више зависи од нас самих.

Фронтал је на својој Фејсбук страници у неколико наврата предлагао да се у периоду великих снијежних падавина не баца свака кесу смећа у контејнере, када је радницима у комунлном предузећу приоритет чишћење снијега. У неколико бањалучких насеља се могу примјетити велике количине смећа у и око контејнера. Да се у великим кесама скупило смеће и одлагало на балкон и слично, и чекало на прво пражњење контејнера или пронашла алтернатива, слика чисте бијеле Бањалуке била би потупунија.

 

На Фејсбук страници Фронтала коментарисало се о идеји да се у штедњу електричне енергије осим грађана укључе и други.

Република Српска се због временских неприлика налази у неповољној енергетској ситуацији. Електропривреда РС позвала је још почетком прошле седмице потрошаче, нарочито у великим урбаним срединама, да у наредним данима што рационалније троше електричну енергију. Тај позив упутио је и потпредсједник Владе РС, Антон Касиповић.

Гостујући у прије седам дана у  емисији Пресинг РТРС–а, министар Касиповић је рекао: "`Ајмо у Бањалуци вечерас угасити свако по једну сијалицу да растеретимо систем електропреноса да се тамо негдје, гдје људима живот зависи од тога, олакша."

Грађани Бањалуке су се у одређеном броју одазвали овом позиву. Али док грађани покушавају да штеде, на улицама нашег града сви билборди и свијетлеће рекламе на уличној расвјети од вечерњих сати до рано ујутро свијетле, односно троше електричну енергију.

У разговору са Остојом Барашином, директором Туристичке организације Бањалука, у чијој надлежности се налазе свијетлећи огласи на уличној расвјети, сазнали смо да је у функцији 500 рекламних огласа који свијетле ноћу.

Барашин је истакао да би иницијатива за гашењем реклама у циљу уштеде електричне енергије морала доћи од клијената, јер је Туристичка организација дужна на основу уговора да испоштује обавезу која подразумјева да се видљивост рекламе обезбиједи и унутрашњим освјетљењем.

Он је додао да подржава активности које имају позитиван однос према процесима у друштву, нарочито у тешким околностима као што је велико сњежно  невријеме

Према његовим ријечима, у 150 свијетлећих реклама се налазе штедне сијалице, док је у преосталим неонска расвјета, што укупно и не представља велике потрошаче електричне енергије.

Ово и даље остаје на располагању као опција за уштеду електричне енергије. Још ако томе додамо билборде, непотребне сити-лајтове и слично... Проблем је, изгледа, само иницијатива.

Гријање убија

Да је бањалучка Топлана у протеклим данима добро урадила свој посао најбоље свједочи ова фотографија:

Леденица дужа од једног метра изнад улаза у зграду у Кнежопољској улици је доказ да је гријање унутар стамбене јединице више него задовољавајуће. Али и да се једним потезом чврстог предмета може самоиницијативно доста тога урадити за сигурност и добро суграђана.

Мислите о томе док гледате извјештаје са истока Републике Српске.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog