Tviterizacija RS

Твитеризација РС

Фронтал од свог настанка користи друштвене мреже за успостављање двосмјерне комуникације са читоацима и први смо од медија у РС почели да користимо Твитер. Путем Твитера остварили смо интеракцију како са посјетиоцима портала, тако и колегама из других медијских кућа.


Само недавни случај када је наш садржај уз помоћ Твитера утицао на политичке процесе у Србији, али и не баш тако давни случај да се у Републици Срској твитером постављају посланичка питања у Народној скупштини РС, су били неки од разлога да Фронтал покрене кампању Твитеризација Републике Српске.

У Републици Српској нема много твитераша. Доказ томе је да чак и медији или новинари, који се протклих дана критички осврћу на низак ниво кориштења друштвених мрежа од стране политичара или странака, немају твитер налог. Твитером не комуницирају ни институције РС, док се само у сусједним земљама овом друштвеном мрежом у комуникацији са грађанима служе највиши државни органи, па и поједини министри или други представници власти. О опозиционим партијама да не говоримо.

Фронтал је писао о једном твитерашу из Звечана који у кратком року постао извор информација са кризног подручја гдје живи. Тај текст је управо због брзог ширења путем Твитера постао један од најчитанијих на Фронталу. За статус кандидата за чланство у ЕУ грађани Србије су сазнали тако што се РТС позвао на твит Карла Билта, шведског министра иностраних послова. Сваким даном се повећава број разлога да се РС „твитеризује“

А шта је сврха Твитеризације?

Па јако слично као и један од циљева Фронтала – да окупи што већу интернет заједницу у циљу побољшања демократског друштва у Републици Српској, јер сада имамо прилику да се глас чује сваки дан, а не само сваке 4 године.

Фронтал је већ у неколико наврата организовао прва Твитап дружења. Опет први у РС. Твитап дружења су „офлајн“ или уживо дружења твитераша.

На првом #FrontalTweetupBL нас је било око 20-ак, док се само пар мјесеци касније на Твитапу у Бањалуци коме је Фронтал био једини медијски партнер ситуација значајно побољшала.

Фронтал ће ускоро Твитеризацију РС имати као посебан садржај (банер на централном дијелу почетне странице) у којем ћемо кроз фељтон појаснити основе Твитера, представити одређена правила, представити твитераше из РС, приредити неколико ТвитИнтервјуа, и покушати да утичемо  да се одређене институције појаве на овој друштвеној мрежи и наравно организовати дружења твитераша у другим градовима РС.

Чланови наше редакције су још у септемрбу 2009. године присуствовали семинару о употреби Твитера у пословне сврхе. Твитер налог Фронтала је један од ријтких медијских налога који није "роботизован" него лично вођен.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog