Svijet

S&P snizio hrvatski kreditni rejting na nivo smeća

ZAGREB - Agencija "Standard&Poor's" (S&P) snizila je juče kreditni rejting Hrvatske na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a to smanjenje rejtinga obrazlaže nedovoljnim reformama.

S dosadašnjeg dugoročnog i kratkoročnog kreditnog rejtinga BBB-/A-3, koji je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, hrvatski je rejting sada pao na BB+/B.

"Po našem mišljenju, reforme hrvatske vlade do sada nisu bile dovoljne da bi se uklonile strukturne rigidnosti koje ograničavaju potencijal rasta zemlje", navodi se u saopštenju.

U agenciji vjeruju da je vladina fiskalna odlučnost oslabila, ostavivši strukturne budžetske slabosti poput visokih socijalnih i troškova rada, koji zajedno iznose gotovo tri četvrtine potrošnje države.

"Stoga smo snizili dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Hrvatske s BBB-/A-3 na BB+/B. Prognoza rejtinga je stabilna, što odražava naše mišljenje da nivo bogatstva u Hrvatskoj, relativno diverzificirana privreda i budući primici iz EU fondova mogu pomoći u stabilizovanju spoljnih neravnoteža i državnih financija uz poboljšanje izgleda za rastom", navode iz S&P-a.

Fena/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog