Vijesti

Dodik: Nije tačno da ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije i kriminala

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da pravosudni sistem ne daje efekte i da nije tačno da ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije i kriminala.

- Tendenciozno je napadati političare za nedostatak volje za borbu protiv kriminala i korupcije. U Republici Srpskoj postoje svi zakonski uslovi za to. Ne postoji volja tužilaca i sudija za tu borbu, jer se samo dodvoravaju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kako bi sačuvali svoje pozicije - kazao je Dodik i pozvao sve nadležne institucije, kao i opozicione partije koje optužuju vlast za kriminal, da se uključe u borbu protiv korupcije.

Pozvao ih je takođe da prijave sva krivična djela za koja imaju saznanja.

On je sumirajući godinu na izmaku istakao da je ona bila teška u ekonomskom smislu, ali da je Republika Srpska zadržala stabilnost.

- U idućoj godini ćemo pokušati dinamizovati privrednu aktivnost, slijede mnogobrojne investicije od autoputeva do investicija u oblasti energetike - kazao je Dodik.

Zakonom spriječiti spekulacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je donošenje zakona koji će sankcionisati prijavljivanje mjesta boravka zbog spekulativnih razloga, tako da lice koje se prijavi u nekom mjestu neće moći da se odjavi tri godine.

- Vidjeli smo da su izbori u Srebrenici, uprkos našim nastojanjima da tamo očuvamo stabilnost, sporni zbog spekulacija, što je ohrabrilo pokret pod nazivom “1. mart”, koji najavljuje razne akcije u Srpskoj - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da građani Srpske mogu biti mirni, jer institucije Republike neće dozvoliti spekulacije pri prijavljivanju.

- Svi koji žele da se vrate u Republiku Srpsku slobodno mogu to da učine, ali svi koji dolaze da se prijave radi glasanja i da odu nakon dvije sedmice nisu dobrodošli - poručio je Dodik.

Odgađanje popisa bez podrške

Dodik je izjavio da će predstavnici iz Srpske u institucijama BiH biti protiv odgađanja popisa stanovništva zakazanog za april naredne godine.

Dodik smatra da je riječ o spekulativnim potezima, te da onaj ko nije izvršio sve pripreme treba da odgovara, ali i da je tri mjeseca dovoljno da se urade sve tehničke pripreme.

- Republika Srpska ima institucionalni kapacitet da provede popis i želi da se u tolerantnom okruženju provede taj popis. On mora biti pažljivo proveden, neutralan, objektivan bez spekulacija - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je u Federaciji BiH već vidljiva atmosfera pritiska na izjašnjavanje kod popisa, “te da je očigledno da su procijenili da im je malo vremena da naprave efekte do aprila kada je trebalo da se provede popis pa traže prolongiranje”.

Te spekulacije, smatra Dodik, idu do toga da se ljudima sugeriše čak i da se ne izjašnjavaju kao Bosanci nego kao Bošnjaci.

- Mi ovdje ne pravimo nikakvu političku ili medijsku prijavu za popis, naša priprema će biti da se ljudi obavijeste da će doći popisivači i da u tome treba da učestvuju i ništa više - istakao je Dodik.

On je naglasio da sve spekulacije o popisu mogu da dovedu do političkih turbulencija zbog čega ljudima treba dozvoliti da se slobodno izjasne.

Srpska ekonomski stabilna

Predsjednik RS naglasio je danas da je Srpska ekonomski stabilna, te da postojeću kvotu ekonomske dinamike u narednoj godini treba po svaku cijenu zadržati, ali i pokušati podići.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima osigurane možda i najveće investicije u regionu, iako će naredna godina biti veoma teška, prvenstveno zbog globalne ekonomske krize.

- Republika Srpska je u ovoj godini počela, a u sljedećoj će značajno ubrzati velike projekte, prije svega na izgradnji mreže autoputeva. Izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj je već započela, razgovara se o izgradnji dijela puta od Doboja do Save, a u toku su i konsultacije sa firmama koje bi bile zainteresovane da grade put od Banjaluke do Kupresa - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je počela gradnja termoelektrane “Stanari”, pri kraju je projekat Termoelektrane “Ugljevik tri”, te da su izabrani partneri na projektima za rijeku Bosnu.

- Očekujemo da će početi izgradnja elektrana na rijeci Bistrici. Počela je i izgradnja sistema “Gornji horizonti” - rekao je Dodik i dodao da postoji mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije, prije svega vjetra i sunca.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da se nastavljaju investicije ruskih partnera u naftnoj industriji.

- Gasovod “Južni tok” imaće svoj krak u Republici Srpskoj. U narednoj godini intenziviraće se radovi na ovom gasovodu. Treba imati u vidu da taj krak čeka potencijalno rješavanje nesporazuma Hrvatske sa ruskim investitorom - istakao je Dodik.

On je dodao da se u zdravstvenom sektoru očekuje završetak ranije ugovorenih poslova rekonstrukcije i izgradnje.

- Zajedno sa Vladom pokušaću da kreiramo novi projekat pristupa poljoprivredi u cjelini. Mislim da ono što smo do sada imali nije dalo efekta - rekao je Dodik i dodao da su suša i nevrijeme poništili efekte podsticaja u poljoprivredi prethodnih godina od više od 500 miliona KM.

On je istakao da će investicioni ciklus uticati na stabilizaciju ukupnih ekonomskih prilika.

- To, naravno, ne znači da ćemo riješiti sve ekonomske probleme - rekao je Dodik i naveo da će realizacija projekata ubuduće bitno uticati na ekonomiju.

Tribunal osnovan da sudi Srbima

Dodik smatra da je Haški tribunal mjesto za selektivnu pravdu i da je osnovan samo da bi sudio Srbima.

- Prije nego su počeli da rade njima je napisano koga treba da osude, a koga da oslobode - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Osvrćući se na slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je haškom presudom oslobođen optužnice za ratne zločine nad Srbima, Dodik je istakao da je ovaj predmet od početka bio vezan za velike sile koje su učestvovale u akciji “Oluja”.

- Da je Tribunal osudio Gotovinu i potvrdio prvostepenu presudu, onda bi se protiv tih velikih sila, koje su i organizovale etničko čišćenje u Hrvatskoj, morali biti pokrenuti procesi - naveo je Dodik

(Glas Srpske / Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog