Vijesti

Srbija uskoro dužna kao SFRJ

BEOGRAD - Na kraju prošlog mjeseca javni dug Srbije je iznosio 17,5 milijardi evra, što je blizu 60 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Dug je nastavio da raste i u decembru zbog novih zaduženja, pa bi javni dug uskoro mogao da bude ravan onome koji je imala cijela bivša SFRJ prenosi Al Džazira.

U petak je potpisan ugovor koji će Srbiju zadužiti za dodatnih 640 miliona evra kod kineske banke Eksim. Kineska korporacija za puteve i mostove će graditi dva autoputa: od Beograda do Čačka i od Novog Sada do Rume, kao i tunel kroz Frušku goru.

 

Srbija će dobiti novac od kineske banke na 20 godina, a zauzvrat će veći deo projekta realizovati kineske firme i radnici, dok će domaće građevinske kompanije raspolagati sa blizu 250 miliona evra.

 

Bez obzira na ogroman javni dug, Vlada Srbija je samo u poslednja dva dana odlučila da se zaduži blizu milijardu evra, prenosi Al Džazira. I u četvrtak je potpisan je ugovor kojim je sa kineskom kompanijom dogovorena gradnju autoputa za 330 miliona evra.

 

"Mi smo ove godine samo za 11 meseci povećali taj dug za više od tri milijarde evra, nikada više u poslednjih 12 godina nije skočio kao ove godine. Bukvalno smo se zaduživali više od 100 evra svake sekunde i radnim danima i praznicima. Taj dug je rastao i plašim se samo da se ta brzina može ubrzati, a ne usporiti", kaže Milan Ćulibrk, urednik nedeljnika NIN.

 

Bojan Đurić iz Liberalno demokratske partije upozorava na kamate koje Srbija mora platiti.

 

"Prema usvojenom budžetu za 2013. Srbija će samo za kamate naredne godine morati da plati 900 miliona evra", kaže Đurić.

 

Srbija se zadužila i u poslednjem mjesecu ove godine, prodajući obveznice na međunarodnom tržištu. Uskoro očekuje i odobrenje ruskog kredita od milijardu dolara, podsjeća Al Džazira.

Fonet/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog