Potrošač info

Studija: Građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi

SARAJEVO - Građani BiH i Albanije imaju najmanju kupovnu moć u Evropi, dok u jugoistočnoj Evropi najviši bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika ima Hrvatska, navodi se u objavljenom istraživanju turske agencije za statistiku (TUIK).

Kako se navodi u studiji čije je rezultate objavila turska agencija Anadolija, BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, iznosio je 2011. godine 30 procenata, što je najniža brojka u Evropi.

"Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi", navodi se u istraživanju TUIK-a.

Studija je, međutim, pokazala trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.

Kako se dodaje, od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 odsto. slijede Crna Gora sa 42, Makedonija i Srbija sa po 35 odsto BDP-a po glavi stanovnika evropskog prosjeka.

Najviši BDP po glavi stanovnika u Evropi je zabilježen u Luksemburgu, gdje iznosi 271 odsto evropskog prosjeka.

Slijede Norveška sa 186, Švajcarska sa 157, Holandija sa 131, Irska sa 129, Austrija i Švedska sa po 127 odsto evropskog prosjeka.

BDP Slovenije iznosi 84 odsto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija sa 49 procenata evropskog prosjeka.

Slovenija, međutim, u posljednje vrijeme bilježi pad u pogledu ovog indikatora, dodaje se u istraživanju.

Kako je podsjetila Anadolija, BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva građana određene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu građana među pojedinim zemljama članicama Evropske unije.

Tako je standard građana Luksemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.

Agencije/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog