BiH

Dugovanja 8.325 poreskih obveznika 236 miliona KM

SARAJEVO - Ukupno 8.325 poreskih obveznika iz BiH trenutno duguje 236 miliona KM za porez na dodatnu vrijednost (PDV), rekao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

On je pojasnio da je od početka primjene Zakona o PDV-u, od 1. januara 2006. do kraja 2012. godine, dug po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a iznosio 599 miliona KM, uz dodatnih 10 odsto ili 59 miliona KM "tereta prisile", od čega su do danas plaćena 422 miliona KM.

"Trenutna dugovanja su u daljem postupku prisilne naplate i koriste se svi zakonski mehanizmi da bude naplaćena svaka marka. Dosadašnji postotak naplate duga iznosi 64 odsto. Od početka primjene Zakona o PDV-u naplaćeno je oko 23 milijarde KM neto prihoda, tako da trenutni dug po osnovu PDV-a od 236 miliona KM predstavlja samo jedan odsto ukupno naplaćenih neto prihoda od PDV-a", rekao je Džakula za "Dnevni avaz".

On je istakao da je UIO BiH od 2006. do 2012. godine ukupno obračunala 46 miliona zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 35 miliona KM.

Džakula je podsjetio da je Uprava Tužilaštvu BiH proslijedila više od 750 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza, a procijenjena šteta po budžet BiH je oko 130 miliona KM.

On smatra da eventualno uvođenje diferencirane, tj. niže stope PDV-a na određene artikle ne znači da bi ti proizvodi zaista i pojeftinili za iznos umanjenja poreskog opterećenja.

Direktor UIO je istakao da je Uprava i ove godine BiH, entitetima i Brčko distriktu obezbijedila oko pet milijardi KM neto prihoda.

On je naveo da se očekuje dalje ukidanje carina na uvoz proizvoda porijekom iz EU, što će značiti dodatni gubitak prihoda u narednoj godini.

Džakula je rekao da je od dolaska na čelo UIO BiH potpisao više od 200 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika Uprave za koje je postojala osnova sumnje da su počinili težu ili lakšu povredu službene dužnosti.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog